kompenzáció

2019.10.30. 12:10

Kárenyhítő juttatás igényelhető aszálykár után

Megjelent az agrárminiszter agrárkár-enyhítési rendszer keretében alkalmazandó aszályközleménye, amely szerint idén az ország egész területén aszályhelyzet volt, így az érintett termelők mindenhol kaphatnak kárenyhítő juttatást, ha az egyéb feltételeknek is megfelelnek – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint csak abban az esetben és azokra a területekre fizethető aszálykárok után kárenyhítő juttatás, ha az adott területtel kapcsolatban az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki.

Az AM felhívta a figyelmet arra, hogy az aszályközlemény önmagában még nem jogosítja fel a károsult termelőt a kárenyhítő juttatás igénybevételére.

A kompenzációra akkor jogosult a termelő, ha az aszálykárt határidőben, a károsodás észlelését követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 30-ig bejelentette,

és ezt az agrárkár-megállapító szerv le is igazolta, valamint a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizette.

A jogosultság feltétele az is, hogy

az aszálykárral érintett növénykultúrában 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést (terméskiesést) és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést (termelésiérték-kiesést) szenvedett el a termelő.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig a kell benyújtani a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!