kiegyensúlyozott szezon

2019.07.25. 06:37

Jövedelmező az idei dinnyetermés

A kritikus 100 forint feletti fogyasztói árakkal folytatódik az eddig kiegyensúlyozott dinnyeszezon, a jelenlegi árszinten jövedelmet hoz a termés, és a tavalyinál lényegesen jobb áron indul az export is.

Pécs, 2019. július 19. Érdeklõdõk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelõk Egyesülete ormánsági dinnyét népszerûsítõ kóstolóján a pécsi Kossuth téren 2019. július 19-én. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke a Világgazdaságnak elmondta: bár az árak a szezon kezdete óta csökkentek, a hagyományos magvas dinnye ára 119-134 forint körül alakult a szezon második hetében, és ez még a termelőnek jövedelmet hoz. A kritikus szint 100 forint, ennél már csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó termelők könyvelhetnek el jövedelmet,

száz forint alatt viszont mindenki bukik.

A belföldi áraknak nagy támaszt nyújthat az export, amely a tavalyi kilónként 15-16 eurócentnél lényegesen magasabb, 25-30 cent.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10-e körül indult,

ez szerencsés volt annyiban, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal.

Az ország hagyományos dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban csak július végén, augusztus elején lesz tömeges érés. Ha nem lesz különösebben rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában