meleg helyzet

2021.04.16. 05:50

Ezt megérezzük! Ötven nappal hosszabb a nyár hazánkban, mint korábban volt

Jelentősen megváltozott Magyarország éghajlata az elmúlt öt évtizedben. A nyár például 50 nappal hosszabb, mint a 70-es években volt.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nagy változásokon ment át hazánk éghajlata az elmúlt évtizedekben, a nyár például jelentősen meghosszabbodott, az ősz, a tél és a tavasz pedig rövidebb lett. Az évszakeltoldós az északi félteke egészén tapasztalható. Ez azonban nincs jó hatással az ökológiai rendszerre, ha csak a fagykárokat vagy például az új, kórokozókat is terjesztő szúnyogfajok megjelenését nézzük.

Kis Anna meteorológus elmondta,

Magyarországon átlagosan június 21-én kezdődött a nyár 1971 és 1980 között, és augusztus 21-én ért véget. Ám 2011-től 2019-ig már a május 29. és a szeptember 17. közötti időszakra tehető.

A tél ugyan kisebb mértékben, de lerövidült: november vége helyett december elején kezdődik, és hét nappal korábban fejeződik be az utóbbi időben a 70-es évekhez képest.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

 

A tavasz is rövidebb lett, de az ősz időtartama sokkal nagyobb mértékben csökkent. 1990-ben az átlagos hossza 100 nap volt, míg az utóbbi időkben már kevesebb, mint 85 nap.

Ez a folyamat pedig a jövőben is folytatódni fog, ha nem teszünk a globális felmelegedés ellen. Így 2100-ra féléves nyarak és mindössze két hónapos telek várhatóak – írta a Másfélfok.hu nyomán a life.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában