2015.01.21. 16:00
A taknyos, borús időben alaptartozék a konyhában a méz
Székesfehérvár – Színes a piac – nem túl praktikus háziasszonyként ezt állapítom meg elsőre, ahogy belépek a csarnokba. És ebben az ócska, szürke időben már ez is jótékonyan hat.
Köhög, tüsszög körülöttem mindenki. A ronda, ragacsos időben „röpködnek" a bacilusok a vírusokkal karöltve, ideje mindent bevetni, hogy kicsinykét erőre kapjon a télbe belefáradt szervezet. A piacon hegyekben áll a narancs, a mandarin, és van alma is bőven – elfogadható áron. Legalább egyet valamelyikből mindenképpen tegyünk a gyerek tízóraija mellé! Esténként meg otthon jöhet a sütőtök, abból is van bőven a standokon, kisebb, nagyobb, ki melyikre vágyik. Gyönyörűek a kaliforniai paprikák, van retek is – kérdés persze, ezekben mennyi a vitamin...
Harpauer Katalin minden piacnapon itt van, hogy a gyógyító mézeket kínálja a vásárlóknak. Fotó: Koppán Viktor
A köhögő, tüsszögős időben alapfelszerelés a méz a konyhában. Az iszkaszentgyörgyi Harpauer Katalin asztalán akác, vegyes virág, hárs és repce is kelleti magát. Katalin – aki minden piaci napon itt van, ugyanennél az asztalnál – azt mondja, a légúti panaszokra a hárs a legjobb meg az akác, ráadásul a hárs nyugtat is, nem csak a torkot gyógyítja. A virágmézben van talán a legtöbb ásványi anyag, a repce meg annak jó igazán, akinek gondja van a gyomrával: ez a méz ugyanis nem csinál savat, viszont hamar kristályosodik, nem marad olyan szép, cseppfolyós, mint mondjuk az akácméz. Amúgy – jegyzi meg Katalin –, a méz olyan, mint a sör meg a szaloncukor: mindenkinek van kedvence, mindenki mást szeret. Az édes finomságok mellett virágpor is kapható. Katalin meséli, a virágporos üveg mellett náluk mindig ott a kiskanál, a férje reggelente éhgyomorra vesz be egy ilyen adagot – meg ugyan nem gyógyította az ízületi gyulladást, de csökkentette a fájdalmat és ritkábban is jelentkezik, mondja.
A virágpor általában jótékony hatással van a szervezetre, serkenti az emésztést, az immunrendszert is erősíti – az interneten sok helyen szuper-élelmiszerként emlegetik. Van, aki a tavaszi allergiaszezon előtt megelőzésként szedi, az urak pedig – ez is jó hívó szó lehet – potencianövelőként használhatják.
Burgonya/kg 80-130 90-198 60-130
Vöröshagyma/kg 190 158-198 80-90
Fokhagyma/kg 980 800-1500 850
Fejes káposzta/kg 120 99-128 120
Kelkáposzta/kg 260 200-398 200
Zöldség gyökér/kg 640 399-698 650
Sárgarépa/kg 220 158-268 180
Saláta/db 240 100-178 230
Paradicsom/kg 790 798-1190 750
Paprika/kg 790 698-990 650
Zeller/kg 380 160-298 300
Karfiol/kg 640 459-598 580
Gomba/kg 760 448-898 650-770
Mandarin/kg 340 198-328 320-450
Alma/kg 180-260 158-598 199-320
Körte/kg 490 298-698 440
Narancs/kg 190-290 148-398 220-299
Banán/kg 390 299-448 399
Dió/kg 2200 1990-2490 3000
Mák/kg 1200 750-1100 1200
Tojás/db 40-45 30-50 37