Gazdaság

2014.01.22. 09:00

Optimistábbak a kkv-k

Optimistábbak a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv), a várakozások következő egy évre vonatkozó tendenciája minden ágazatban pozitív, főként az agrárcégeknél.

Osváth Sarolta

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index öt pontos emelkedés után jelenleg -13 ponton áll. Ez az elmúlt három év egyik legjobb eredménye - mutatott rá Németh László, kkv marketing főosztály vezetője. - A várakozások javulása annak köszönhető, hogy a vállalkozások jövőbe vetett bizalmát meghatározó 10 részindex közül a legtöbb stagnált vagy növekedett.

Ezen belül nagymértékben növekedett az uniós pályázatok megítélése és a benyújtott pályázatok aránya. Csaknem 36 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben átlagosan benyújtott pályázatok száma. Emellett öt százalékponttal több cég lát komoly érdeklődésre számot tartó lehetőséget a pályázatok között. A növekedés összefügghet a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás tavalyi megszüntetésével is, aminek következtében újra megnyíltak az Európai Bizottság által befagyasztott uniós források magyarázta a kkv szakértő. Határozottan javultak a vevőkkel kapcsolatos várakozások is, ami azért lényeges, mert a vállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatok a legfontosabbak. Az erősödés annak köszönhető, hogy jelenleg átlagosan 28 munkanapos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy négy nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Pozitív tendencia a folytatást illetően, hogy nyár közepén a belső fogyasztás is túljutott a mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom.

Ugyanakkor az elmúlt negyedév nagy visszaesését követően nem romlott tovább a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!