Gazdaság

2011.09.13. 14:17

Drágulhat a tej, nőhet a tejtermékek ára

Belátható időn belül emelkedhet Magyarországon a nyerstej ára az időjárási hatások, a magas takarmányárak, valamint egy új, olasz érdekeltségű piaci szereplő megjelenése miatt - tájékoztatta a Tej Terméktanács az MTI-t kedden.

MTI

Hozzátették: ez a folyamat már elkezdődött, és az unió más országaiban is hasonló a helyzet, érezhető a piaci nyomás. A legfrissebb információk szerint az úgynevezett "spot-árak" - ez az azonnali szállítható tej árát jelenti - 2-3 euró-centtel, vagyis 6-8 forinttal emelkednek belföldön. (Így elérik a 95-100 forintot literenként, a szerződéses árak pedig 85-90 forint/liter körül mozognak.)
   
A Tej Terméktanács arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett megjelent a magyar piacon egy exportorientált termék-előállításban érdekelt új szereplő is. Ez a cég várhatóan szintén erős keresleti magatartással kezdi majd alapanyag-bázisának megteremtését és működésének stabil indítását.
   
Az áremelésre vonatkozó további figyelmeztető jel, hogy a szokásos évi tejtermelési többlet alapanyagár csökkentő hatása megszűnt - ez a többlet tavasz végén áll elő. Sőt, mindez az időjárási viszonyok és a takarmányárak miatt az indokoltnál nagyobb mértékben vonta maga után az alapanyag-előállítás szűkülését.
   
A szakemberek szerint mindez átszabja a feldolgozók árpolitikáját. Az emelkedő tejárak ugyanis már elérték azt a szintet, amit a jelenlegi kereskedelmi "átadási árszinten" nem lehet kigazdálkodni.
   
Így az áruházláncok kénytelenek lesznek vagy az esetenként 40-50 százalékos, a tejre, illetve az alapvető tejtermékekre felszámított hasznuk egy részéről lemondani, és szinten tartani a fogyasztói árakat; vagy emelni a fogyasztói áraikat mintegy 5-10 százalékkal; illetve bizonytalan eredetű és minőségű import tejtermék-dömpinggel próbálják majd alacsony szinten tartani a belföldi árakat.
   
Most a tej átlagos fogyasztói ára literenként 200-220 forint a hazai piacon.
   
A kereskedelmi piaci reakciókat jelentősen befolyásolja a forint árfolyamának alakulása, ami az előrejelzések szerint inkább stagnáló-gyengülő tendenciát mutat - vélik a Tej Terméktanács szakemberei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!