Gazdaság

2006.11.21. 03:29

Tej: szükség van a kvótára

Brűsszel (mti) - Magyar EP-képviselők egy hazánk számára fontos agrárkérdésben, a tejkvótarendszer eltörlése ellen emeltek szót az Európai Parlamentben.

Szabó Szabolcs

Az ügy fajsúlyosságát jelzi, hogy Glattfelder Béla, a Fidesz-MPSZ-KDNP képviselője és a szocialista Tabajdi Csaba egyaránt a magyar gazdáknak fontos kvótarendszer fenntartása melletti véleményének adott hangot. A kvótarendszer felszámolása esetén a tejtermelő gazdák jövedelme Európa-szerte csökkenne, és további koncentrálódáshoz vezetne az ágazatban - véli Glattfelder Béla. Több tízezer, a helyi piacokra termelő gazda kényszerülne felhagyni a termeléssel. Így különösen fennáll annak a veszélye, hogy azokban a tagállamokban, ahol kedvezőtlenebbek a feltételek, jelentős mértékben csökkenne a tejtermelés, ami számos tagállamot arra kényszerítene, hogy döntően importból fedezze a fogyasztást. Ez pedig a tejfogyasztás csökkenéséhez vezetne Európában, mivel az importtejjel szemben nagyobb a fogyasztók bizalmatlansága.Bár Magyarországon a tejtermelés már jelenleg is versenyképes módon, főleg nagyüzemi méretek között folyik, hazánknak mégsem lenne érdeke a kvótarendszer megszüntetése. A jelenlegi gazdasági nehézségek miatt alacsony a tejfogyasztás, nem tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló tejkvótát. Reméljük ugyanakkor, hogy a gazdasági helyzet javulásával a fogyasztás is emelkedni fog. Magyarországnak ezért különösen elfogadhatatlan lenne a rendszer olyan átalakítása, amely a kvótákat kevésbé kihasználó tagállamoktól azokat a kvótákat jobban kihasználó országoknak csoportosítaná át - szögezte le Glattfelder.Tabajdi Csaba írásbeli hozzászólást adott be a kvótarendszerrel összefüggésben az Európai Bizottságnak feltett kérdéshez. Ebben kiemelte, hogy a kvótarendszer fenntartása a piaci és ár-stabilitás egyedüli záloga. Kvóták nélkül jelentősen bővülne a termelés, a képződő feleslegek miatt csökkennének az árak, a nagyok könnyen megfojthatják a kis gazdaságokat. Mind e közben támogatás nélkül csak a legversenyképesebb üzemek lesznek képesek felvenni a versenyt az importnyomással, illetve sikereket elérni az exportpiacon. Jelezte, hogy hazánkban a tejtermelés - gazdaságossági problémák miatt - folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy a felvásárlási árak nem alacsonyabbak, a rendelkezésünkre álló közösségi kvóta mintegy 70 százalékát használjuk ki. Magyarországnak nagy probléma a tejtámogatás termeléstől történő elválasztása. A kvótarendszer eltörlése esetén az importtermékek aránya nőne, a magyar gazdaságok általános versenyképességi problémái még egyértelműbbé válnának, a hazai termeléscsökkenés valószínűleg felgyorsulna - fejtette ki Tabajdi.Így is folyamatosan csökken hazánkban a tejtermelés

Brűsszel (mti) - Magyar EP-képviselők egy hazánk számára fontos agrárkérdésben, a tejkvótarendszer eltörlése ellen emeltek szót az Európai Parlamentben.

Brűsszel (mti) - Magyar EP-képviselők egy hazánk számára fontos agrárkérdésben, a tejkvótarendszer eltörlése ellen emeltek szót az Európai Parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!