Gazdaság

2006.08.09. 02:26

Hetven útlevél bánja

Budapest (mti) - Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az idén eddig 70 útlevél bevonását kezdeményezte jelentős összegű adótartozás miatt.

Mórocz Zsolt

Erre a lépésre akkor kerül sor, ha az adóhatóság jelentős összegű - 10 millió forintot meghaladó - adóhiányt állapít meg jogerősen, s az adózó nem fizeti meg határidőre a tartozást és a bírságot. Az adóhatósági kezdeményezésre forgalomból kivont útlevelek száma jelenleg 709, s tulajdonosaik összesen 32 milliárd - átlagosan 45 millió - forint összegű adóval tartoznak. Láthatóan tehát nem a kisembereknek kell aggódniuk az útlevélbevonás lehetősége miatt. Az útlevél visszaszerzésére akkor van mód, ha a tartozás 10 millió forint alá csökken, elévül vagy behajthatatlanság miatt törlik. Humanitárius okokból - külföldi gyógykezelés vagy beteglátogatás céljából - a tartozás fennállása esetén is visszakapható ideiglenesen az útlevél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!