Gazdaság

2006.06.21. 22:00

Üdülõövezetben családi házak

<b>Módosítják a rendeletet, a javaslat szerint a laktanya mögött épülhetnek lakóházak </b>

Mórocz Zsolt

A Dunaújváros építési szabályzatáról és szabályozási tervérõl szóló, már többször módosított rendelet újbóli módosításának javaslata szerepelt szerdán a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság napirendjén. Az igények felmerülése után - amíg az önkormányzati bizottságok véleményüket mondhatják el, majd a közgyûlés dönt a szabályzat módosításáról - viszonylag hosszabb idõ telt el. A Tesco-Global Áruházak Rt. korábban benzinkút építési igényével jelentkezett, a volt szovjet laktanya környékén az ipari, gazdasági övezetben a beültetési kötelezettség és az utak és a vállalkozások épületei közötti elõkert területének meghatározása vált szükségessé.
A város közgyûlése az idei költségvetésében forrást biztosított a tervek módosítására, így vált lehetõvé, hogy tavaly májusban az egyszerû közbeszerzési eljárás lefolytatása után a Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. megkezdje a tervezési munkát. Az elkészült rendezési tervmódosítást az államigazgatási és a civil szervezetek is elfogadták, majd a Dunaújvárosi Településrendezési, Városképvédelmi és Építészeti-mûszaki Tervtanács ülése után lakossági fórumon ismertette a város fõépítésze a tervezett változtatásokat.
A tervekben szereplõ változás szerint a Tesco területén, azon belül is az áruház jelenleg kihasználatlan parkolójának egy részén - az áruházhoz az Aranyvölgyi útról leágazó bekötõút közelében - épülne meg a benzinkút. A módosítás szerint a Petõfi úttal párhuzamos utcanyitási lehetõség nyomvonala is módosulna, s jobban illeszkedne a jelenlegi telekhatárokhoz. Lehetõség nyílna arra is, hogy a malom mögötti területet kisvárosias jelleggel beépítsék, ezzel együtt figyelembe kell venni a Mondbach-kúria mûemléki besorolását, a mûemléki környezet meghagyását. A Kistemetõ melletti területen kereskedelem, szolgáltatás célú beruházás valósulhatna meg - ez lenne az úgynevezett Margaréta-központ, ami az épületek szirom alakú elhelyezése miatt is kapta ezt a fantázianevet.
A volt szovjet laktanya, a jelenlegi ipari park területén szükségessé vált az elõkertek nagyságának, az úttól mért távolságának szabályozása. A szabályozás szerint nyolc méteres elõkertet alakíthatnak ki a tulajdonosok (ahol a tizennyolc méteres már elkészült, azt nem kell módosítani).
A laktanya mögötti üdülõövezetben ezután családi ház építése is lehetõvé válik a tizennégy méter, vagy azt meghaladó szélességû telkeken, s ezzel együtt eltörlik az eddig érvényben levõ hétszáz négyzetméteres terület-korlátot. A déli iparterületet érintõ változás szerint a 6-os út felé, az eddig külterületi szántóként használt elaprózott területet összevonnák úgy, hogy azok egyenként is alkalmasak legyenek ipari beruházások megvalósítására.
A bizottságok elé kerülõ rendeletmódosítási elképzelésben szerepel, hogy a tervezõk javasolják egy új utca nyitását a régi malom mögötti terület ellátásához. Az útépítés költségét teljes mértékben az ingatlantulajdonosnak kell majd viselni, úgyanígy a közmûvek kiépítését is. A bizottság tagjai a rendelet módosítására tett javaslatokat elfogadták. Fotó Dh-illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!