Gazdaság

2006.06.28. 22:00

Roham a quotlégkondikértquot

<b>Több hónapos elõjegyzéssel dolgoznak a klímaszerelõk - a gépek sem bírják</b>

Mórocz Zsolt

gyarországi Praktiker áruházakban a szokásos napi mennyiség 10-12-szerese fogy a klímákból, de hasonló, több ezres nagyságrendben viszik a ventilátort is - tájékoztattak a barkácsáruház illetékesei. Az áruházak nyolc évnyi tapasztalatai alapján Magyarországon április végén, május elején kezdik keresni a vásárlók a különbözõ árú és teljesítményû klímákat. Az idõjárástól függõen május elsõ napjaiban érezhetõen megélénkül a forgalom, ami azt jelenti, hogy naponta tíz-húsz berendezést értékesítenek - idén azonban csak a huszonötödik hét elsõ napjaiban mintegy félezret adtak el.
A kereskedõk azt tapasztalják, hogy aki elõször csak egy ventilátort vesz, az egy évvel késõbb minimum egy léghûtõvel folytatja, utána pedig általában már a kisebb-nagyobb klíma megvásárlása következik. Aki pedig egyszer hozzászokott ehhez a megfizethetõ kényelemhez, az elõbb-utóbb a lakása minden helyiségét, de esetleg az irodáját vagy a boltját is szeretné klimatizálni - mondta Cs. Farkas Éva, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft. marketingigazgatója, aki szerint a beszerzési csatornáiknak köszönhetõn akár a mostani kereslet dupláját is ki tudják elégíteni.
Hasonló vásárlói érdeklõdésrõl számoltak be a Media Marktnál is. ry István, a Media Markt Székesfehérvár Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta a légkondicionáló berendezéseknél minden kategória általánosan népszerû, de óriási a kereslet a mobil készülékeken - amelyek nem igényelnek beszerelést - át a split klímák minden variációjáig. A legkeresettebb természetesen még mindig a quotklasszikusquot 1-1 kültéri, valamint beltéri egységgel rendelkezõ split klíma. Érdemes már tavasszal elkezdeni a klímavásárlást, mert ilyenkor, nyáron csak hosszabb határidõre vállalják a szakértõk a beszerelést - hívja fel a figyelmet az ügyvezetõ, aki úgy tapasztalja a klímákhoz hasonlóan a ventilátorok iránt is óriási az érdeklõdés. A quothagyományosquot asztali és álló ventilátorok mellett egyre több speciális funkcióval - távirányítóval, idõ-programozással, trópusi és ipari nagyteljesítménnyel - rendelkezõ készülékeket keresnek a vevõk.
Több áruházban is az az általános tapasztalat, hogy rendkívül erõs a kereslet a légtisztító-, párátlanító- és légmosó készülékek, valamint ezek együttes kombinációja iránt. A nyári melegben kétszer annyi hûtõt és fagyasztót is eladnak mint egy átlagos idõszakban. Ez érthetõ is, hiszen azokban a háztartásokban, ahol régebbi technológiával készült hûtõket használnak, a jelenlegi 30 fokos, vagy azt jócskán meghaladó hõmérsékletet nem bírják a régi készülékek, és felmondják a szolgálatot.
A hatalmas kereslet miatt a szerelõk is hosszú, akár több hónapos elõjegyzéssel dolgoznak. (A légkondicionálók karbantartása nagyon fontos, beszerelését pedig csak szakember végezheti, ellenkezõ esetben elvész a készülékre adott garancia.)
Meretei Tibor klímaszerelõ például legkorábban augusztusra vállal munkát, de többen is hasonlóan nyilatkoztak. A szakember szerint az olcsóbb, korszerûtlen, nagyfogyasztású, régebbi konstrukciójú berendezések helyett érdemes egy kissé drágább, de energiatakarékos klímát venni, hiszen ezek akár 30 százalékkal is kevesebb áramot fogyasztanak.
Egy átlagos panellakás esetében egy 800-1300 kilowattos készülék fogyasztása ilyen melegben akár négy-ötezer forinttal is megnövelheti a havi villanyszámlát - ezek a költségek azonban nagyban függnek a lakás szigetelésétõl is.
Mivel a szerkezetek csak a helyiségek lehûtéséig dolgoznak teljes intenzitással, s utána csak a hõmérséklet szinten tartását végzik, átlagos nyári idõben 2-3 ezer forintos havi többletköltséggel lehet számolni - hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint az utóbbi napok kánikulai melege a klímákat is alaposan quotfelpörgettequot, s a várható lehûléstõl még e gépek is fellélegeznek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!