Gazdaság

2006.06.27. 22:00

Már aratnak a határban

<b>Baracson õszi árpával kezdték a betakarítást, Pentelén még várnak az aratással</b>

Mórocz Zsolt

A baracsi határban hétfõn megkezdõdött az aratás az Agrobaracs Zrt. két gépének mintegy százötven hektárnyi õszi árpát kell levágnia.
Borbás Kálmán, az egyik Claas kombájn kezelõje úgy becsüli ezzel szerdára vagy csütörtökre végeznek is. A kisapostagi repülõtér melletti, szemmel beláthatatlanul nagy táblában forgolódó két gép tizenöt percenként tesz meg egy kört. Átlag kétkörönként ürítik ki az árpát a gépek tárolójából a teherkocsiba.
Kétségtelen, hogy a harmincöt-harminchat fokos hõségben a kombájnosoknak van a legjobb dolga - a légkondícionált vezetõfülkében kellemes az idõjárás, az üvegezés is sötétített. Bezzeg, ha megállnak a gépek, vége a jó világnak. Ezzel együtt a másik kombájn vezetõje, Kulcsár István mégsem a hõségre, inkább az unalomra panaszkodik. Kétségtelen, hogy nem lehet valami lélekemelõ naphosszat, azaz reggel héttõl este nyolcig ároktól árokig forgolódni az árpatáblában, de hát ez van, ahogy mondani szokták.
- Legalább most látni az arcunkat régen, a nyitott gépeken egy-két óra múltán már csak a szemünk világított ki a porból! - idézi fel a nem is oly régi idõket Borbás Kálmán szerelõ és gépkezelõ, akinek ez az idei a huszadik aratása.
Csákvári István, a zrt. termelési vezetõje másfelõl közelít a kérdéshez.
- Termésátlagokról még nem tudok beszámolni, azonban úgy tûnik, hogy nem lesz valami jó a termés! - szögezi le a termelésvezetõ, aki elsõsorban az idõjárást okolja.
Az tény, hogy a mezõgazdáknak hol a rossz termés - hol meg a jó termés fáj. A Pentele Mezõgazdasági Rt. ágazatvezetõje, Márkli János még a tavalyi termésrõl beszél náluk csak a jövõ héten kezdõdik az aratás - százharmincöt hektár õszi káposzta-repcével.
- Szinte mindenbõl túlkínálat van a piacon, talán éppen ezért új minõségi paramétereket vezettek be, csak rendkívül nyomott árakon lehet eladni a termést! - foglalja össze a helyzetet Márkli, aki hozzáteszi megteltek az intervenciós raktárak, s hiába épültek-épülnek szerte az országban új tárolóhelyek, a raktározással még gondok lehetnek.
- Úgy becsülik, hogy négymillió tonnás lesz az idei gabonatermés Magyarországon ennek egyharmadára van igény idehaza, a többit a kereskedelmnek kellene értékesítenie, de nem nagyon kapkodnak utána a cégek. Jellemzõ, hogy a tavaly termelt fémzárolt gabonából sem igen vásároltak, a Pentele Rt-nek mind a háromszáz tonna vetõmag-búzája raktáron maradt - sorolja az ágazatvezetõ.
Az idén háromszázöt hektáron termeszt gabonaféléket a dunaújvárosi mezõgazdasági cég, plusz százegy hektárnyi kukorica várja a napokon belül megkezdõdõ öntözést, hiszen két hete nem volt esõ a földeken.
Az öntözésen kívül hétfõtõl a gépek elõkészítésével foglalkoznak a Pentele Rt-nél, mivel nem halogathatják az aratás kezdetét az õszi káposztarepcét a múlt héten érésgyorsítóval kezelték, ezért napokon belül meg kell kezdeni a betakarítását. Márkli szerint egyébként a természet behozta lemaradását az esõs, hûvös tavasz utáni kánikula felgyorsította a biológiai folyamatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!