Határozott fellépés az európai gazdákért

2021.02.26. 10:00

A NAK is fellép az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan kiáll a magyar, illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett. Elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodást.

FMH

Míg az uniós termelőkre szigorú szabályok vonatkoznak, Dél-Amerikából szinte bármit behozna az EU, ezért a NAK is fellép az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen, írja a feol.hu. Az Európai Tanács portugál elnökének beiktatását követően újraindultak a tárgyalások az EU és a Mercosur-országok, vagyis a Dél-amerikai Közös Piac között. Emiatt közleményt adott ki a kamara, melyből kiderül, hogy a Copa–Cogeca, az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek több mint 23 millió gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet képviselő szervezete február 18–19-én online elnökségi ülést tartott.

Győrffy Balázs is részt vett az online ülésen Fotó: BÁ/BMH (archív)

Az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke is részt vett, és határozottan felhívta a figyelmet az EU–Mercosur kereskedelmi megállapodás erős kockázataira. A kamara szerint az európai gazdálkodók joggal félnek a már aláírt és még ratifikálandó szerződések hatásaitól, mert a megállapodás tovább szélesíti a kettős mércét, az uniós gazdálkodók kárára. A példaként kiragadott cukorrépa-­ágazat kiválóan illusztrálja ezt. A megállapodás értelmében Európa olyan cukrot és etanolt importál, amely nem felel meg a gyártási szabványainak. A CIBE szerint Brazília 27 olyan gyom- és rovarirtót használ, melyet Európában betiltottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!