Katar 2022

2022.12.14. 12:30

Franciakulcs: kinyitni a marokkói védelmet

MTI

Fotó: Christophe Ena

Doha Didier Deschamps, a címvédő francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a Marokkó elleni szerdai világbajnoki elődöntőben az lesz a legfontosabb, hogy miként tudnak majd alkalmazkodni a torna legjobb védekezéséhez. 

– A győzelemnek nincs egyetlen és biztos módja. Nálam mindig elsőbbséget élvez, hogy alkalmazkodjak azokhoz a helyzetekhez, amelyekkel szembetalálom magam, és ennek ismeretében a játékosaimból a lehető legjobbat hozzam ki, miként csapatom egészéből is – mondta Deschamps. 
Kiemelte és méltatta a marokkói csapat szervezett védekezését, „amely ellen eddig egyetlen ellenfél sem talált megoldást”. Az elődöntős rivális Katarban öt meccs alatt egy kapott találatnál jár, ami öngól volt. Hozzátette, hogy a marokkói válogatott támadójátékában is kellő veszély van. 

– Lengyelországnak sem volt túl sok helyzete a tornán, amikor viszont mi találkoztunk velük, mégis több lehetőség adódott előttük a gólszerzésre – utalt a 3–1-re megnyert nyolcaddöntőre a szakember. – Marokkó szintén jól tud kontrázni, mindenre fel kell készülnünk. 

Deschamps utalt rá, a francia válogatott nem elsősorban a labdabirtoklásra építve érte el sikereit, bár mindig megvan bennük a szándék, hogy náluk legyen a labda és veszélyt teremtsenek. – De ugye mindig van egy ellenfél is – emlékeztetett. 

Külön készülnek a várhatóan ezúttal is szép számú, hangos, lelkes, olykor heves marokkói szurkolókra, ami persze önmagában az ellenfélnek még nem jelent gólt, viszont szerves része a körítésnek. 

Walid Regragui marokkói szövetségi kapitány azt mondta, nem elégszenek meg azzal, hogy a vb-k történetében első afrikai csapatként bejutottak a négy közé, az esélylatolgatós statisztikákat pedig ki lehet dobni szerinte. A szakember kedden kifejtette: a vb aranyérmesére a torna előtt készített statisztikákat el lehet felejteni, mert azok „megbuktak”. 

– Akkor 0,01 százalék esélyt kaptunk a végső győzelemre, azt hiszem, hogy most már többet adnak. A kukába ezekkel a statisztikákkal! – viccelődött. 
– Egy vb-n minél tovább jutsz, annál nehezebbek a meccsek, ez normális dolog. A címvédővel találkozunk, amelyben világklasszis futballisták szerepelnek és nagyon jó edző irányítja őket, talán a világ legjobbja. De eltökéltek vagyunk, igyekszünk leküzdeni az idegességünket. És miért ne juthatnánk be a döntőbe? Egyáltalán nem vagyunk elégedettek az elődöntős részvétellel, hogy első afrikai válogatottként jutottunk négy közé. Tovább akarunk menni! Még éhesek vagyunk a sikerre, fáradtak viszont nem. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!