turizmus

2021.04.28. 09:52

Három erdei szálláshelyet újított fel a Pilisi Parkerdő

A beruházást a Miniszterelnöki Kabinetirodával együttműködve a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül valósították meg.

Solymár, 2020. szeptember 23. Fõvárosi természetjárók a Pilis parkerdejének Alsó-Jegenye-völgyi turistaútján kiépített lépcsõsoron. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Három erdei szálláshely korszerűsítését, felújítását végezte el a Pilisi Parkerdő Zrt., az 55 millió forintos beruházás eredményeként a Budakeszi Arborétumban található faház, a kőhegyi Czibulka János Menedékház és a Telki közelében lévő Anna-lak újult meg – közölte a társaság.

A beruházást a Miniszterelnöki Kabinetirodával együttműködve a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül valósították meg – írták.

A Budakeszi Arborétum területén lévő összkomfortos faház három szobája nyolc embernek kínál szálláslehetőséget. A faházhoz kapcsolódik egy fedett közösségi tér is. Szintén e program részeként újult meg az arborétum elektromos ellátása.

Az Anna-lak és környezete a Budai-hegység kedvelt kirándulóhelye. Az Anna-lakot Telki és Nagykovácsi között az 1900-as évek elején építették eredetileg erdészlaknak, mára azonban már kulcsos házként funkcionál. Jelentőségét növeli, hogy a világhírű vadászfestő, a Fekete István-regények illusztrátora, Csergezán Pál is abban az épületben alkotott – írták.

A mostani fejlesztésnek köszönhetően az épületben már négy szoba alkalmas éjszakai szállásra, a pótágyazás lehetőségével akár egy kisebb iskolai osztály (20-22 ember) többnapos környezeti nevelési programjának is helyszíne lehet.

A kifestett épületben korszerűsítették és bővítették a vizesblokkokat, a szobai bútorokat felújították, a konyhabútort kicserélték, kijavították a nyílászárókat és a kerti kiülőket.

A ház elektromos rendszerét is korszerűsítették: aggregátor helyett az épület tetején elhelyezett napelemek biztosítják az energiaellátást.

A budakeszi faház és az Anna-lak a járványügyi helyzet függvényében várhatóan júniustól tudja fogadni a szállóvendégeket.

A Kőhegyi Czibulka János Menedékházat a Pilisi Parkerdő 2014-ben újította fel teljes körűen, ám a fellendülő bakancsos turizmusra tekintettel további felújítások, korszerűsítések váltak szükségessé.

A házban vezetékes víz kialakítására nincs lehetőség, így a vízellátást az esővíz összegyűjtésével biztosítják, több ciszterna segítségével. Mivel a meglévők a menedékház folyamatosan növekvő szükségletét, terhelését már nem tudták kiszolgálni, egy új, földbe süllyesztett, hermetikusan záródó ciszternát építettek, a meglévőket pedig felújították.

A turistaház áramellátását szintén napelemrendszerrel oldják meg. Az épület külső nyárikonyhával is bővült – olvasható a közleményben.

Borítókép: Fővárosi természetjárók a Pilis parkerdejének Alsó-Jegenye-völgyi turistaútján kiépített lépcsősoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!