reménykeltő eredmények

2021.04.29. 08:14

Egy adag vakcina akár felére is csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét

A Pfizer vagy az AstraZeneca új típusú koronavírus elleni vakcinájának első adagja akár felére is csökkenti a fertőzés háztartáson belüli továbbadásának esélyét egy új brit tanulmány szerint.

Szob, 2021. április 15. Lõrincz Kálmán orvos beolt egy férfit az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinával a szobi háziorvosi rendelõben 2021. április 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Azok, akik megkapták a két vakcina valamelyikének első dózisát és legalább három héttel később megfertőződtek, 38–49 százalékkal kisebb eséllyel adták tovább a vírust beoltatlan, velük egy háztartásban élő embereknek – állapította meg az angliai egészségügyi szolgálat (PHE) kutatása.

A PHE immunizációs vezetője, Mary Ramsay a BBC-nek elmondta, hogy a vakcinák kulcsfontosságú szerepet játszanak a normális élethez való visszatérésben.

„Nemcsak csökkentik a betegség súlyosságát és halálozások százaik előzik meg naponta, de azt látjuk, hogy mérséklik a fertőzés továbbadásának kockázatát is” – magyarázta. Noha az eredményeket „reménykeltőnek” találta, fontosnak tartja, hogy az emberek továbbra is úgy viselkedjenek, ahogy a járvány idején, figyelve a kézmosásra, az előírt távolságtartásra.

A háztartásokban jelentős a kórokozók továbbadásának kockázata, így a tanulmány az oltásoknak arra a hatására talált bizonyítékot, hogy a továbbfertőzés esélyét csökkentik.

„Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a vakcinák nem százszázalékos hatékonyságúak sem a súlyos tünetek megelőzésében, sem a megfertőződés ellen, de a bizonyítékok azt mutatják, bizonyos fokú védelmet adnak az ellen, hogy továbbadjuk a vírust, ha elkaptuk” – mondta Mike Tildesley, a Warwicki Egyetem járványtani szakértője. Hozzátette: a tanulmány újabb bizonyítékot nyújtott arra, hogy minél több embernek kell beoltatnia magát még akkor is, ha nem nagy a veszélye a súlyos tünetek kialakulásának. A cél az, hogy a népességen belül a védettség minél magasabb legyen és csökkenjen azok száma, akik komolyan megbetegszenek és meghalnak a Covid–19 következtében.

A PHE hasonló eredményeket vár más nagy kockázatú környezetben, köztük börtönökben, közösségi lakóhelyeken.

A tanulmány – amely még szakértői áttekintés előtt áll – mintegy 24 ezer háztartás több mint 57 ezer kapcsolatát vizsgálta, ahol korábban beoltott embernél mutattak ki laboratóriumban koronavírus-fertőzést. Az eredményeket összehasonlították oltatlan fertőzöttek majdnem egymillió kapcsolatával.

A kapcsolatot másodlagos koronavírusos esetként határozták meg, ha a háztartásban az első pozitív teszt után 2–14 nappal azonosították egy másik ott lakónál a fertőzést.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy mind a Pfizer–BioNTech, mind az Oxford-AstraZeneca vakcinája nagy hatékonysággal csökkenti a Covid–19 fertőzését idősek körében: március végéig 10 400 halálozást előzött meg a 60 év fölöttiek között.

A PHE arról is folytat kutatásokat, hogy a vakcináció mennyire akadályozza a fertőzést a népesség szélesebb köreiben.

Borítókép: Lőrincz Kálmán orvos beolt egy férfit az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinával a szobi háziorvosi rendelőben 2021. április 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!