Járvány

2021.04.27. 06:53

A diákszövetkezetek segítik a toborzást

A diákszövetkezetek szerint a cégek már megkezdték a toborzást a klasszikus nyári diákmunkákra, de a diákok rohama a munkáért még nem indult be.

Gödöllõ, 2020. július 31. Horváth Diána felszolgálótanuló nyári diákmunkán a Gödöllõi Királyi Kastély éttermének teraszán 2020. július 31-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Világgazdaságnak iskolaszövetkezetek arról számoltak be, hogy a fizetések jellemzően nem változtak,

1200-1300 forint órabért kapnak a fiatalok.

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem minősül önálló tevékenységből származó jövedelemnek, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonnak le belőle. A 25 év alattiak 2022. januártól szja-­mentességet kapnak, ami tovább emelheti a fizetést és a munkalehetőségek számát is – mutat rá a lap.

A Covid-19 járvány előtt még a diákok kétharmada vállalt egész évben munkát hosszabb-rövidebb időre.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet cégvezetője szerint májusban várható, hogy a diákok megrohamozzák a szövetkezeteket a munkáért. 2019-ben a szövetkezeten keresztül nyáron havonta 15-­18 ezer diák vállalt munkát a szakember tájékoztatása szerint. A korábbi években havonta 8-10 ezer diákot foglalkoztattak, most átlagosan 6-­7 ezret.

Bosnyák Péter, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet közép-­magyarországi regionális szolgáltatásának vezetője arról számolt be, hogy Budapesten nagyjából a szokásos létszám kétharmada dolgozik.

A pandémia miatt tavaly a közvetített fiatalok száma egy átlagos év 20 ezres értékéről a múlt évben 16 ezerre esett.

Volt azonban home office-ban is végezhető diákmunka a távmunkára átállt cégeknél. A teljes diák-munkaerőpiacon a feladatok 30 százalékát, a Fürge Diáknál az 50 százalékát home office-ban végezték a fiatalok. Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja szerint a fiatalok nem válogatnak, mert a pandémia miatt beszűkült az álláspiac. Jellemzően heti 25-30 órát is vállaltak a korábbi 20-25 óra helyett, mert a távoktatás miatt többet tudtak dolgozni. Aki az idén nyáron dolgozni akar, annak lesz munkája – jelezte Baksay-Szabó Ádám.

Borítókép: Horváth Diána felszolgálótanuló nyári diákmunkán a Gödöllői Királyi Kastély éttermének teraszán 2020. július 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!