az élővilág védelmében

2019.04.26. 13:40

Még 2 méterrel a víz alatt is káros a jetski a Balatonra

A száguldozásnak akkor is lehet természetkárosító hatása, ha nem robbanómotorral működő jetskivel közlekedünk a Balatonon. A sekély tóban másként keletkeznek és nyelődnek el a hullámok, valamint a rezgések, mint a nagy vízmélységű tengerekben.

A Balaton ökológiáját kutató prof. G.-Tóth László szerint úgy tűnik, hogy már díszletként kezdjük használni a tavat a hangos rendezvényekhez, vagy a modern találmányokhoz.

– Egy ilyen sivító, vijjogó, zajos technikai eszköz ökológiai szempontból kockázatos és kerülendő a Balatonon! – mondta a LikeBalatonnak prof. G.-Tóth László, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének zoológusa, tudományos tanácsadója, az MTA doktora.

– Megnéztem az idevonatkozó videófelvételeket, és ez az eszköz olyan zajjal jár, ami más üdülő embercsoportok számára kellemetlen. Alapvető etikai norma, hogy olyan dolgot az ember ne műveljen, pláne kedvtelésből, ami az embertársára nézve káros, vagy nem kellemes! Az nem lehet ellenvélemény, hogy mégsem annyira hangos, mint a robbanómotoros jetskik, hiszen azok eleve nincsenek a Balatonon! Én azt mondom, hogy ezt nem szabadna itt bevezetni, a zaj ugyanis a víz felszínén jobban is terjed! – hangsúlyozta a professzor.

A tavat felkeresők számára oly kedves vízimadarak a Balaton élővilágának fontos részei. Ezek az állatok jó búvóhelyet találnak a nádasban, de képzeljük csak el, ha egy ilyen eszközzel elsüvítenek mellettük, az mennyire megzavarja őket! Ugyanígy a Balaton közepén lévő halrajok fölött átszáguldva is riadtságot okoz – emelte ki a limnológiai intézet kutatója.

– A magyar tenger nagyon sekély, átlagban 3,3 -3,4 m mély. Ennek a szerkezetnek a merülése kb. 30 cm, ami a tizede az átlagos vízmélységnek. Az 55 km/h-s sebességgel való száguldás révén jobbra-balra hosszan elhúzódó hullámzás keletkezik, és ez a hatás le fog terjedni két méter mélyre is. A Balatonra jellemző eleve rövid hullámzásoknak és cirkulációs áramlatoknak olyan nyíró ereje van, ami a planktont jelentősen befolyásolja. Lehet, hogy a plankton egy nap alatt megújul, de ez akkor is egy drasztikus fizikai hatás, főként, ha sokszor fordul elő – mondta G.-Tóth László.

– El sem tudom képzelni, hogy a békés vitorlázók között ilyennel száguldozzanak és keltsék a zajt! Lehet, hogy közvetlenül nem szennyezi égéstermékekkel a Balaton vizét, de a zajjal, és a rezgésekkel befolyásolja a sekély Balaton ökológiáját – összegezte a professzor.

A horgászok sem örülnének az e-jetskik megjelenésének. A Bakony–Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) ügyvezető elnöke, dr. Táncsics Aladár a LikeBalatonnak elmondta, hogy testületi ülés elé még nem vitték a témát, de az egyesületi vezetőkel, horgászbarátokkal beszélgetve sokak véleményét képviseli ebben az ügyben.

Szívből ellenezzük a jetskik jelenlétét, és én úgy hiszem, hogy nincs ma olyan balatoni horgász sem, akinek ez a förtelem tetszene. Én úgy látom, hogy nem mindig tudjuk az értékeinket megvédeni, és itt ne csak horgászértékekre gondoljunk hanem azokéra is – ők pedig szintén sokan vannak – akik csak kimennek csónakázni, kiülnek a Balaton-partra megnézni az aranyhidat, vagy lemennek a strandra a gyerekükkel – emelte ki Táncsics Aladár.

– Ezek a járművek egészen biztosan háborítják az ökológiát, hatással vannak az élővilágra. Hogy mennyire zavaróak a horgászokra? Vadászat közben sem rohangál senki elektromos robogókkal az erdőben, mivel ebben az esetben egy szál vadat sem látnának, nem hogy lőjenek is valamit! Azt nem tudom, hogy sikerülhet-e, meg lehet-e akadályozni a jetskik működését, hiszen emögött pénz van és, ha nagy üzlet van kilátásban, akkor az értelem és a tudomány valahogy elvész, az a bizonyos “lóláb” pedig abban a hatalmas 2 centiben van – mondta a BBHSZ ügyvezető elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!