Életmód

2016.12.11. 10:55

Egerészés, máshogyan - Örömmámor egyenesen a padlásról

Dunaújváros - A hideggel együtt nem csak a vastag ruha kerül elő, hanem bizony beköltöznek az életünkbe a rágcsálók is.

Vinczellér Anita

Egészen konkrétan a padlásunkat látogatják előszeretettel az egerek, és be kell, hogy valljam, nem örülök az érkezésüknek. Persze ezzel csak én vagyok így. A gyerekek kitörő örömmel fogadják őket, teljes extázisban várják a csapdák ellenőrzését. Humánus módszert választottunk, dióval és befőttes üveggel kapjuk el a kis cincogókat, majd szabadon engedjük őket, bízva a természet rendjében, valamint a kutyák és macskák munkájában. Amint apa hazaér, lázas készülődés indul.

A másfél és az öt és fél éves ugyanazzal a lendülettel támadja meg apát, hogy menjen megnézni, vajon sikeres volt-e a csapda aznap? Árnyékként követik minden lépését, másodpercenként megjegyezve, mit is szeretnének most. (Mintha lenne idő arra, hogy elfelejtse.) Dominik, amint megpillantja a padlásfeljárót, rohan is azonnal, kiabálja, hogy cini-cini, és már készíti is elő a terepet, hogy lehessen menni a padlásra. Lilien ruhájáért szalad, hátha sikerül neki is feljutni, és diadalittasan lejönni a létrán, hogy a picinek ő mondhassa el először, lett-e egér a csapdában. Ma épp szerencséjük van, Lilien feljut apával a padlásra, és hosszú, nyomasztó másodpercek telnek el, mire kiderül, lapul-e egér az üveg alatt. Dominik jobbra-balra toporog, mászna ő is a létrára, de tudja, hogy nem szabad, így lentről kiabál, és türelmetlenül várja a választ. Meg is érkezik Lilien, széles mosollyal az arcán, harsányan közli, hogy apa hozza a cinikét!

Dominik először bizalmatlanul nézegeti az üvegben lévő állatkát, de aztán felbátorodott Fotó: A szerző

Hatalmas az öröm, izgatottan várják, ahogy megérkezik a kisegér. A pici bizalmatlanul nézi először, majd felbátorodik, és a végén már a kezét mutatja, hogy oda kéri az egeret a tenyerébe. Minden irányból megcsodálják, kocogtatják az üveget, Dominik szerintem egész nap tudná nézegetni, de ideje búcsút venni, és szabadon engedni.

Nehéz ez egy másfél évesnek, görbül a kis szája, sírni kezd, nem akarja elengedni. Az üvegen keresztül nézi, ahogy Lilien és apa elengedik odakint az egérkét. Amint beérnek a házba, leellenőrzi a befőttes üveget is, biztos nem maradt-e benne, majd küldené ismét apát a ciniért a padlásra.

Azt hiszem, kicsit én is jobban kedvelem az egereket, látva a gyermekeim csillogó szemét, és széles mosolyát. Persze reménykedem abban is, hogy nem mindig ugyanazt az egy egeret fogjuk meg, és engedjük szabadon újra és újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!