Egyperces

2022.09.25. 14:07

Egyre rejtélyesebb a híres Gribshunden hajótörés

A víz alatti régészek új felfedezéseket tettek a Gribshundeni hajóroncsnál, amely egykor János dán király zászlóshajója volt. A hadihajó 1495-ben süllyedt el a Balti-tengerben a svédországi Ronneby partjainál.

Bár a középkori dokumentumok szerint tűz és robbanás történt, de ennek semmi jelét nem látták a tudósok

Forrás: Facebook/@gribshunden

A hajó első említése János király 1486-ban írt levelében található, amely így szól : „in navi nostra Griffone", ami magyarul „a mi hajónkban Griffone".

A hajó a Roonebyi kikötő melletti természetes kikötőben horgonyzott, titokzatos módon kigyulladt és hamarosan elsüllyedt. 

Ezt az eseményt a korabeli svéd Sturekrönikan (A Sture-krónika) és két német forrás, Reimar Koch Lübeck Krónikája és Caspar Weinreich Danzig Krónikája című művekben rögzítették.
A roncsot egy búvárklub fedezte fel először az 1970-es években körülbelül 10 méteres mélységben, de annak jelentőségét nem ismerve csak 2013-ban erősítették meg a kilétét.

A roncs nemzetközi jelentőségű, mivel a világon a legjobb állapotban megőrzött hajója a nagy földrajzi felfedezések korából. 

A Lundi Egyetem, a Blekinge Múzeum és a Dán Viking Hajómúzeum víz alatti régészei által végzett tanulmány részeként a kutatók ágyúkat, kézi fegyvereket, valamint a kormánymű és a tatvár fő alkatrészeit is megtalálták.

A híres Gribshunden dán zászlóshajó elsüllyedt roncsa
Forrás: Facebook/@gribshunden  

Ebből a történelmi időszakból egyetlen másik hajó sem maradt fenn sértetlenül

– mondja Brendan Foley, a Lundi Egyetem tudományos vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. A Gribshunden új betekintést nyújthat a felfedezések korába; így most már jobban megérthetjük azoknak a hajóknak a tényleges méretét és elrendezését, amelyek megváltoztatták a világot.

A búvárokkal együtt merüljön alá a mélységbe és nézze meg a hajóroncsot:

A Lund Egyetem PhD-jelöltje, Paola Derudas és Mikkel Thomsen, a Viking Hajómúzeum specialistája a tüzérség, a kormánylapát, a kormányrúd és a gerinc 3D-s modelljeit alkották újjá, amivel rekonstruálták a hajó azon szakaszát, amelyet valószínűleg a király és a nemesek foglaltak el.

A Gribshunden új betekintést nyújthat a felfedezések korába
Forrás: Facebook/@gribshunden  

A hajó orrában a szároszlop és a horgonydarabok (amelyeken a horgonyvonalak áthaladtak) 3D-s modelljei emellett támpontokat adtak a személyzet elhelyezéséről, a hajókezelésről és az erődítésről.

A szakemberek szerint már "csak" egyetlen, nagy rejtély maradt hátra: vajon mi okozhatta valójában a Gribshunden elsüllyedését?

Bár a középkori dokumentumok szerint tűz és robbanás történt, de ennek semmi jelét nem látták a tudósok. Úgy vélik, talán majd a jövő évi ásatás szolgálhat majd némi újabb bizonyítékkal a katasztrófáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!