A helyzet aggasztó

2021.11.06. 11:50

Az első klímaváltozás okozta éhínség pusztít Madagaszkáron

A Madagaszkáron pusztító éhínség ez első olyan vészhelyzet, amelyet az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozás okozott.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A trópusi szigetország déli részén 1,3 millió ember számára nem áll rendelkezésre elegendő élelmiszer – közölte kedden Aduino Mangoni, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egyik vezetője a fővárosból, Antananarivóból közvetített sajtótájékoztatón.

A helyzet csak romlani fog, mivel a következő aratás csak áprilisra várható. Addigra akár félmillió öt év alatti gyerek lesz alultáplált. A helyzet aggasztó – mondta Mangoni.

Ez a régió legsúlyosabb aszálya 1981 óta. Ezúttal azonban az embereket már öt egymást követő évben aszály, valamint a talajerózió miatt szokatlanul erős homokviharok sújtják. A földeken alig nő valami, az itt élők kaktuszokkal és szöcskékkel táplálkoznak.

A helyzet oka a klímaváltozás. A többi éhínséget – például Dél-Szudánban, Jemenben vagy az etiópiai Tigray-régióban-, amelyeknél a WFP élelmiszersegélyt nyújtott, mind valamilyen konfliktus váltotta ki.

Anyagi forrás hiányában a WFP emberek százezreinek időnként csak fél adagokkal tudott segíteni. Ez napi egy étkezést biztosított, ami arra volt elég, hogy ne haljanak éhen. Idővel a helyzet némiképp javult, de a programnak 69 millió dollár támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a szükségleteket áprilisig fedezni tudja.

Mangoni kiemelte: nem tudni, hány gyerek halt már meg az alultápláltság miatt. A térségben a gyerekeket gyakran csak néhány hónaposan regisztrálják, ha addig életben maradnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!