Állatvédelem

2021.10.27. 10:07

200 év után visszatértek a bölények a Kárpátokba

Visszatelepített állományok élnek már Bulgáriában, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sikeresnek bizonyul a bölény-visszatelepítési program a Kárpátokban, jelenleg már 105 egyed él szabadon a Szárkő-hegységben.

Több mint 200 évvel azután, hogy a térségben az utolsó egyedet látták, 2014-ben érkeztek meg az első európai bölények a Bánságban lévő Örményes térségébe.

Ezek az állatok fogságban születtek Európa más részein, visszatelepítésüket 16 szakaszban valósították meg.

Marina Druga, a Természetvédelmi Világalap és az európai vadállat-visszatelepítést célul kitűző egyesület, a Rewilding Europe közös programjának vezetője hangsúlyozta, az elmúlt két évben egyetlen állat sem pusztult el. Hozzátette, céljuk az, hogy a populáció elérje a 250 egyedet 5 éven belül.

2014 óta 38 bölényborjú született a térségben. Matei Miculescu erdész szerint nélkülük a projektnek nem lenne jövője.

A visszatelepített bölények először hetekig akklimatizálódnak egy bekerített területen, mielőtt szabadon engedik őket. Az 59 ezer hektárnyi természetvédelmi területen ma már mintegy 8 ezer hektáron barangolnak. Wanda Olech-Piasecka, a Természetvédelmi Világszervezet illetékese elmondta, a Dél-Kárpátok ideális feltételeket biztosítanak számukra, mivel ez egy hatalmas, gyéren lakott térség, ahol nem folyik intenzív mezőgazdálkodás.

A bölények szinte teljesen kipusztultak Európában a vadászat és élőhelyük elpusztítása miatt.

Ma a kontinensen már mintegy 6 ezer európai bölény él, többségük a lengyel-fehérorosz határon, ahol már az 1950-es évek óta tesznek erőfeszítéseket a populáció feltámasztására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!