Természetvédelem

2021.08.05. 14:35

Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandiába

Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandia déli részének erdőségeibe – számoltak be helyi természetvédők.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vadmacska, amely hosszabb lábbal és más fejformával rendelkezik, mint háziasított rokona, a középkorban tűnt el a mai holland területekről a vadászata és az erdőtisztítások miatt

– olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Az ARK nevű természetvédő csoport biológusa, Hettie Meertens szerint a faj visszatérése azt jelzi, hogy a dél-hollandiai Limburg tartomány erdőségei kezdenek újjáéledni.

A szakember szerint Limburg déli részén 2013 óta nő a vadmacskák száma, mivel az állatok elhagyták a németországi Eifel hegységben és az Ardennek belgiumi részén immár „túltelítődött” élőhelyieket, hogy új territóriumokat kutassanak fel.

„A populáció kicsi, de növekszik. A helyzet egyelőre törékeny, de bízunk a gyarapodásban”

– mondta Meertens, hozzátéve, hogy reményeik szerint nem csupán az állatok száma, hanem a hollandiai élőhelyeik kiterjedése is növekedni fog.

Az ARK jövőre tervez vadmacskaszámlálást, amelynek részeként kamerákat helyeznek ki a fákra. Meertens macskagyökérolajjal keni be az ágakat, hogy a kameralencse elé vonzza az állatokat.

A vadmacskák visszatérése Hollandiába a változó – a fakitermelés helyett a természetnek kedvező – erdőrendezési gyakorlatok eredménye. A kidőlt fákkal és üregekkel teli vadabb erdőségek kedvezőbb körülményeket kínálnak a vadmacskáknak.

A természetvédők továbbá arra buzdítják a gazdákat, hogy olyan sövényeket alakítsanak ki a földjeiken, amelyek élőhelyül szolgálhatnak a vadmacskák táplálékát jelentő mezei egerek számára.

A szakemberek szerint az elmúlt hat évben a nyusztok is visszatértek a régióba.

„Az ökoszisztéma a húsevőkkel együtt teljes. Ők képviselik a vad erdőt és ez nagyon fontos”

– jegyezte meg Meertens.

Borítóképünkön egy vadmacska

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!