előre gondolkodni

2021.08.28. 17:16

A zöld felület segít, hogy ne romoljon a gyerekek látása

Egy kutatás szerint ugyanis a zöld környezet csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több zöld felületre van szükség a diákok éles látásának megőrzéséhez: a zöld környezet ugyanis csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát – állapította meg egy kínai kutatás.

A városi környezetből származó gyermekeknél 2,6-szor nagyobb az esélye a rövidlátás kialakulásának, mint a vidékről származó gyermekeknél, ahol több zöld terület veszi körül őket. Összefüggés lehet a zöldterület és a rövidlátás között – állapították meg az Ophthalmology című folyóiratban megjelent tanulmányukban kínai kutatók.

A dél-kínai Kanton tartományban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a kínai Gaofen-2 távérzékelő műhold segítségével 20 hazai és külföldi intézettel együttműködve nagyszabású korcsoportelemzést végeztek. 113 iskola több mint 142 ezer hat és kilenc év közötti diákját vizsgálták. Azokat a tanulókat kizárták a vizsgálatból, akik korábban merev kontaktlencsét viseltek, orvosi kezelésben részesültek, vagy olyan betegségben szenvedtek, amely befolyásolhatta látásukat vagy látásfejlődésüket.

A kutatásban az úgynevezett normalizált vegetációs index (NDVI) segítségével határozták meg, hogy a tanulók környezetében mennyi zöldterület volt. Az NDVI széles körben használt műholdas vegetációs index, mely azt jelzi, hogy egy felszín mennyire zöld, vagyis milyen a fotoszintetikus aktivitása.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy egy iskola NDVI-értékének 0,1-es növekedése a tanulók rövidlátás-gyakoriságának 3,6 százalékkal kisebb növekedésével jár együtt. A nem rövidlátó tanulók esetében pedig az iskolai zöldfelület NDVI-értékének minden 0,1-es növekedése 19,8 százalékkal csökkentette a rövidlátás kockázatát.

A tanulmány várhatóan segít a döntéshozóknak a beavatkozási stratégiák kidolgozásában, például az iskolai zöldfelületek növelésében, hogy ne romoljon az iskoláskorú gyermekek látása.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!