kráterek borítják

2020.02.17. 16:01

Már-már tökéletes golflabda hasonmás a Pallas nevű aszteroida

A csillagászok a felfedezése óta eltelt több mint kétszáz év alatt megfigyelték, hogy különös formája rendhagyó pályájának köszönhető.

Forrás: Shutterstock

A hirado.hu cikke szerint a tudósok rendkívül furcsa felfedezést tettek egy már ismert aszteroidával kapcsolatban. A Pallas nevű égitestet a felszíne sajátosságai miatt már csak „golflabdaként” emlegetik.

Az égitestet a valaha látott legtöbb kráter borítja, és a kutatók úgy utalnak rá, mint egy új világ felfedezésére. A Pallas néven ismert aszteroida a harmadik legnagyobb a kisbolygóövön, körülbelül heted akkora, mint a Hold. Először 1802-ben fedezték fel, de idáig nem sok konkrétumot lehetett róla tudni.

Az azóta eltelt évszázadok során a csillagászok megfigyelték, hogy a körülötte lévő égitestekhez képest a Pallas furcsa utat tett meg a kisbolygóövön. A tudósok szerint pont a rendhagyó pályája miatt néz ki így a felszíne.

A magyarázatuk szerint, ahogy az aszteroida a Nap körül halad, át kell törnie az útját a továbbhaladáshoz. Mivel egy bizonyos szögből érkezik, az ütközések különös károkat okoznak a felszínén, melyet emiatt kráterek borítanak.

A tudósok most először tárták a világ elé az aszteroida felszínéről készült képeket, melyek segíthetnek megoldani az égitest többi rejtélyét.

Az aszteroidán a rendhagyó mélyedéseken kívül egy fényes folt is látható, melynek okára egyelőre nincs magyarázat. A legvalószínűbb elmélet az, hogy egy hatalmas sódarab látható, amely a Pallas egyik ütközése után került a felszínre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!