korlenyomat

2018.12.01. 12:00

Két évszázad karácsonyfadíszeit mutatja be egy kiállítás

A berlini tárlaton többek között a náci időkben használt díszeket is kiállítottak.

30 November 2018, Berlin: View in the exhibition "Angel, Swastika, Dome of the Rock - Christmas tree decorations from the 19th century until today" in the German Historical Museum on historical Christmas tree decorations. Photo: Jörg Carstensen/dpa

Forrás: AFP/dpa

Fotó: Jörg Carstensen

Két évszázad karácsonyfadíszeit bemutató kiállítás nyílt Berlinben, a Német Történeti Múzeumban pénteken. A tárlaton a náci Németországban használt díszek is láthatók. Az Angyal, szvasztika, sziklamecset: karácsonyfadíszek a 19. századtól napjainkig című tárlat március elejéig várja az érdeklődőket.

Az intézmény régóta gyűjti a karácsonyfadíszeket, amelyek nem csupán a „popkultúra banális és egyben gyönyörű” tárgyai a mindössze egy teremre korlátozódó kiállítás szervezői szerint, hanem

a szokások változása és a történelmi korok is visszatükröződnek bennük.

Németországban például a „náci rezsim politikailag kisajátította a feldíszített karácsonyfát”, és igyekezett saját szimbólumaival helyettesíteni a keresztény jelképeket, miközben az északi jul ünnepet népszerűsítette a hagyományos karácsony helyett.

A jul az egykori germánoknál és más pogány népeknél tartott ünnep volt a téli napforduló idején.

A kiállítás egyebek mellett az első világháború időszakának, valamint az egykori NDK kommunista rendszerének karácsonyi hagyományait is bemutatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!