aukció

2018.03.19. 17:14

Eladó az utolsó egyiptomi király karórája

Aki licitelni akarna rá, siessen, nehogy kifusson az időből!

Vagy a pénzből.

A leütési ár ugyanis akár a 800 ezer dollárt (202 millió forint) is elérheti a Christie's aukciósház péntekre meghirdetett dubaji aukcióján arra a ritkaságnak számító arany karórára, amely egykor az utolsó egyiptomi király, Faruk (1920-1965) tulajdona volt.

A svájci Patek Philippe óragyártó műhely által 1944-ben készített öröknaptáras arany karórából mindössze 281 darab készült. Faruk személyre szabott, hátoldalán királyi jelképpel is díszített Patek Philippe 1518-as modellje árát 400 ezer és 800 ezer dollár közé becsülik a szakértők.

Faruk király, akit 1952-ben vértelen puccsal lemondásra kényszerítettek, majd nem sokkal később csecsemő fiát is megfosztották a tróntól, gyűjtötte a ritka órákat. Kollekciójában Patek Philippe- és Vacheron Constantin-órák sorakoztak, de lelkesen gyűjtötte az autókat és a ritka pénzérméket is.

Rémy Julia, a Christie's dubaji fiókjának vezető beosztású munkatársa szerint a modellhez annak idején kizárólag az előkelőségek és a Patek Philippe legfontosabb ügyfelei juthattak hozzá.

„Ennek oka egyrészt az ára, másrészt a rendkívül kis darabszáma volt. Gondoljunk csak arra, hogy akkoriban már az is luxusnak számított, ha az embernek karórája volt. Ez pedig egy aranyóra, ráadásul a legjobb óragyártótól, öröknaptárral” – húzta alá Rémy a pénteki aukció tételeinek bemutatására szervezett sajtóeseményen.

Az 1518-as széria volt az első a világon, amelybe öröknaptárt és stoppermechanizmust is beépítettek.

Faruk egykori órája utoljára négy évvel ezelőtt bukkant fel aukción, akkor 425 ezer svájci frankért (113 millió forint) cserélt gazdát a Christie's genfi licitjén.

Borítókép: Illusztráció / Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!