Egyetem

2015.07.30. 16:37

Az átalakulás nyertese lehet a helyi campus

Dunaújváros – Több főiskola elveszítheti önállóságát az új elképzelések szerint, de a Dunaújvárosi Főiskolát ez nem érinti.

Gallai Péter

Gyökeres változásokat jelenthet be Palkovics László felsőoktatási államtitkár – értesült az Index. A minisztérium szerint több egyetem és főiskola szétdarabolására vagy összevonására lesz szükség, mert ezek mostani formájukban fenntarthatatlanok. A cikkben említett, érintett intézmények között nem szerepel a Dunaújvárosi Főiskola. Az Indexnek adott interjújában azt kérdezték az államtitkártól, hogy a változtatásokat általában azzal indokolják, hogy drasztikusan csökkent a hallgatók száma egyes főiskolákon. Ez a helyzet Baján, Dunaújvárosban vagy Nyíregyházán is fennáll, ennek ellenér miért maradhatnak egyben az intézmények?

„Dunaújvárosban is fontos változások történtek: az egyik üres ppp-s épületbe beköltözik egy gépészeti szakközépiskola, így az kihasználttá válik, és akár utánpótlást is tud adni a főiskolának” – mondta.

Dr. András István, a DF rektora a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére bővebben is nyilatkozott. – Terveink szerint campusunk az átalakulások nyertese lehet. Az önállóságunk megőrzésével, amelynek éppen ősszel lesz a tizenötödik évfordulója, az alkalmazott tudományok egyetemévé szeretnénk válni. Hogy ez reális céllá formálódhatott, annak is köszönhető, hogy elismerik azt a munkát, amit a hosszú távú működés érdekében tettünk. Többek között eredményes struktúraváltáson mentünk keresztül, racionalizáltuk a működést, feszes, minden fillért meggondoló gazdálkodást folytattunk, emellett eredményesek vagyunk többek között a pályázatok, kutatások terén is. Több saját fejlesztésű programunk van, például a hallgatói lemorzsolódást csökkentő egyedi innovációnk. Saját modellel a kooperatív-duális képzésben is úttörő szerepet vállaltunk. Mesterszakjaink népszerűek, több szakunkat oktatjuk angolul. Úgy ítéljük meg, az alkalmazott tudományok egyeteme címhez szükséges törvényi feltételeknek már jelenleg is megfelelünk.

A főiskola a ppp-s konstrukció díját két éve töretlenül fizeti, de számukra is nagy könnyebbség lenne, ha ez a teher lekerülne a vállukról. A rektor hozzáfűzte, természetesen előnyös, hogy a várossal és a fenntartókkal közösen úgy döntöttek, hogy a Bánki szakközépiskola beköltözik a főiskolára, de ezzel főként a szakmai együttműködésen, a fiatalok reális esélyein, megvalósítható életpályamodelljén van a hangsúly. Fontos cél az értelmiség és a szakképzett munkaerő itt tartása.

Fehérvári terv

Mivel Székesfehérvárnak gazdasági, pénzügyi, gazdaságinformatikai és HR-es szakemberekre lenne szüksége, ezért azt is tervezik, hogy a Corvinus Egyetem itt indítana kihelyezett gazdasági, pénzügyi, valamint személyügyi, humánpolitikai képzést. Az elképzelések szerint ezt a helyi cégek bevonásával akár duális képzésként is indulhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!