Az árva lány meséje

2020.03.05. 13:30

Könnyfakasztó történet egy angliai farmról

Az első világháború előtti Nagy Britanniának vitathatatlanul van egy különös bája.

Tóth Alexandra

A kosztümös filmek kedvelőinek igazi csemege lehet a mai ajánlatunk, igaz, ez nem film, hanem sorozat, de akit el tud varázsolni egy olyan mozi, mint teszem azt az Üvöltő szelek vagy a Büszkeség és balítélet, az nagyon fogja szeretni a Netflix 2019-ben indult sorozatát is. Figyelem, epizódonként egy csomag százas zsebkendő bekészítése indokolt!

Könyvadaptáció, már meg sem lepődünk ezen. Nem baj, az írók fantáziája kétségkívül utánozhatatlan, legyen mégoly tehetséges is a forgatókönyvíró és a filmrendező. Az ő érdemük sem tehető azonban zárójelbe, hiszen ahhoz, hogy egy jó könyvből jó film legyen, kétségkívül okosan kell bánni az alapanyaggal. Most is így történt.

Anne-t eddig csak ingyencselédnek tartották

A sorozat eredeti címe Anne Zöld Oromból (Anne of Green Gables) de a szinkronosok fordítása szerint Anne, e-vel a végén! Ez is egy kreatív megközelítés, ugyanis a főszereplő kislány, Anne szerint, ha már ilyen egyszerű neve van, akkor legalább annyi járjon, hogy kihangsúlyozzuk: a név végén ott van az a néma e. Na de ennyire azért ne ugorjunk előre. A történetünk egy vonat­úttal indul. Anne Shirley, a 13 éves (koránál fiatalabbnak tűnő) árva lány egyik nevelője kíséretében utazik az új élete felé, Zöld Oromba. Ott ugyanis él egy idősödő testvérpár, akik gazdálkodással foglalkoznak, de soha nem házasodott meg egyikük sem, így gyermekük sem volt.

Anne a gazdag fantáziavilágába szeret menekülni Fotó: IMDB

Mostanra azonban már kevesek egyedül a farmon, ezért kérnek a skóciai árvaházból egy... kisfiút. Igen, de a félreértés ellenére Matthew Cuthbert mégiscsak hazaviszi az állomáson üldögélő, vékony, vörös, szeplős kislányt, aki a hazafelé úton teljesen elvarázsolja őt. Anne ugyanis születése óta árva, a kor szelleméhez hűen pedig minden örökbefogadója csak ingyencselédnek használta, vagy épp dajkának, megalázták és verték, ahogy társai is az árvaházban. Ez Anne bizonyos poszttraumás reakcióiból derül ki, mert egyébként egy energikus, csacsogó, olvasott, művelt és tisztelettudó kislány, aki semmi másra nem vágyik, csak hogy végre tartozzon valahová, ahol szeretik és ő is viszontszerethet. Az örökbe fogadós tévedés nem könnyíti meg a dolgát, Marilla Cuthbert ugyanis eleinte vissza akarja őt vinni, de hamar kiderül, hogy Anne-nek, e-vel a neve végén, egész egyszerűen csak az tud ellenállni, akinek kőből van a szíve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!