jogász válaszol

2020.03.14. 13:30

Tartozáselismerő nyilatkozat

duol.hu

Forrás: Pixabay

Ez egy olyan egyoldalú nyilatkozat, amelyben a kötelezett a jogosult felé meghatározott jogviszonyból származó kötelezettségét elismeri. A tartozás elismerése tehát nem egy szerződés, és nem kétoldalú nyilatkozat, így ahhoz a jogosult általi elfogadás, aláírás nem szükséges.

A tartozáselismerés vonatkozhat bármilyen kötelezettségre, származzon az szerződésből vagy akár szerződésen kívüli viszonyból.

Így nem kizárt a szóban tett tartozáselismerő nyilatkozat vagy a tartozás ráutaló magatartással való elismerése. Utóbbi esetekben nyilvánvalóan több probléma merülhet fel. Így a szóbeli elismerésnél a nyilatkozat tartalmának bizonyítása jelenthet problémát.

Dr. Unger Zsolt – ügyvéd

Ráutaló magatartás esetén pedig nem mindig egyértelmű, hogy egy adott magatartást a tartozás elismeréseként lehet-e értelmezni.

A tartozáselismerő nyilatkozat a tartozás jogcímét nem változtatja meg. Ami azt jelenti, hogy a tartozáselismerés nem hoz létre új kötelezettséget, nem eredményez a felek között új szerződést, hanem a korábbi kötelezettség megerősítésének tekintendő.

A tartozáselismerés jelentősége abban áll, hogy megfordítja a bizonyítási kötelezettséget. Ha a kötelezett a tartozását elismerte, már őt terheli annak bizonyítása, hogy tartozása nincsen vagy alacsonyabb összegű, mint amit korábban elismert. A tartozásel­ismerés másik fontos következménye, hogy a tartozás elévülését megszakítja, és az elévülési idő újrakezdődik.

Ha a kötelezett tartozáselismerő nyilatkozatát közjegyzői okiratba foglalják, az jelentősen egyszerűsítheti a tartozás behajtását. A közjegyzői okiratban foglaltak a jogszabályi feltételek fennállása esetén közvetlenül végrehajthatók, ami azt jelenti, hogy ha a kötelezett nem teljesíti a közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatban elismert kötelezettségét, bírósági peres eljárás nélkül végrehajtható a tartozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!