Eszterlánc

2019.04.06. 14:30

Mi jár a fejedben?

Szente Tünde

Forrás: Shutterstock

A Facebook-használat boldogtalanná teszi az embereket, hiszen mások tökéletes életének képeit látva, a mienk unalmasnak tűnhet – kapcsolódott be a beszélgetésbe Amarilla, miközben Eszter haját vágta Zsuzsi.

Eszter elmesélte, hogy hét éve vált felhasználójává a népszerű közösségi médiának. Megtetszett neki az érvelés, hogy aki nincs a világhálón, az nem is létezik. Attól fogva csak olyan témákat osztott meg, amelyeket érdekesnek és szépnek talált. Fél évvel ezelőtt fülébe jutott egy rokona megjegyzése, mi szerint rejtegeti a családját a nyilvánosság elől. Nagyon felbosszantotta, reagált is rá, mégsem hagyta nyugodni a gondolat, ezért három hete érezte úgy, hogy eljött az a pillanat, amikor beengedi a privát életébe a nyilvánosságot. Mondani sem kell, hogy a család férfitagjai egyenesen megtiltották neki, hogy a róluk készült fotókat feltegye a többi mellé. Ezt a tiltást tiszteletben tartotta. Az amerikai fiatalok körében a Facebook csupán a negyedik legnépszerűbb oldal, megelőzi azt a YouTube, az Instagram és a Snapchat. Sokan sportot űznek a közösségi jelenlétből, ott vannak minden oldalon – szólalt meg ismét Amarilla. – Kétszer is érdemes meggondolni, hogy mit osztunk meg, ugyanis félreérthető bejegyzéseinkkel nemcsak másoknak, hanem magunknak is kellemetlenségeket okozhatunk.

Eszter megtanulta a számítógépén lévő fotók megosztását, a rajtuk szereplők neveinek megadását. „Mi jár a fejedben?” Kattintás. „Fénykép, videó”. Kattintás. „Dokumentumok”. Megnyitás. Fotó kiválasztása. Személyek beazonosítása. Név. Mentés. Megosztás. Jól tudja, milyen veszélyeket rejt magában ez a divatos játsz­ma. Elégedetten számolja a „Tetszik”-előket, a „Megosztások”-ról nem is beszélve. A hozzászólások többsége meglehetősen egyszerű: „Szépek vagytok. Gratulálok. Sok boldogságot kívánok!” Közben igyekszik féken tartani magát, amióta hallotta, hogy a még szinte semmit sem posztoló óvatosabbakról is kiterjedt felhasználói profil készíthető annak alapján, hogy az ismerősei és a követett oldalak mely bejegyzéseit osztják meg, vagy lájkolják nyilvánosan. A bűnözők is képesek ugyanúgy használni az internetet, mint bárki más, csakhogy ők azzal a szándékkal teszik ezt, hogy leellenőrizzék a kiszemelt személy tartózkodási helyét: akár GPS-koordinátákat tartalmazó felvételekkel. Személyes adataikat személyiséglopás elkövetésére is felhasználhatják, a gonoszabbak hamis profiljukhoz ezeken keresztül keresnek képeket. Megfertőzhetik a számítógépünket egy másik weboldal meglátogatásakor, kártevő vírust telepítő hivatkozásra kattintva, rossz­indulatú programok letöltésével. Még csak most barátkozik a számítógéppel, így egyetlen népszerű hálózaton sincs jelen Zsuzsi. A közösségi médiás jelenlétnek nem érzi hiányát. Legalább ezt a tevékenységet megspórolja időben: nem merül el a legfrissebb posztok és a végtelen kommentek nézegetésében. Helyette szeret hús-vér emberekkel beszélgetni. Szeret a maga valójában köztük lenni. Idegen számára a virtuális világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!