Léggömbök szárnyán

2019.03.24. 07:30

Egyszer minden szívet meg lehet lágyítani

Hófehérkét alanyi jogon szereti a Herceg, mert szép, ennél többet Csipkerózsika sem tett le az asztalra, nem is beszélve Hamupipőkéről.

Tóth Alexandra

A három leányból kettő ráadásul ketté is töri a gerincét azzal, hogy hagyja magát a mostoháinak, akik éhbérért dolgoztatják, megalázzák őket. – Ők a pozitív hősök, de vannak negatívak is, akiknek sokszor csak annyi bűnük van, hogy mondjuk nem szépek. A legtöbb mese erre épül, van a jó és szép, a ­rossz és csúnya, meg még számtalan ferdített, nem életszerű mesejelenet, ami aligha tanítja helyes moralitásra a gyerekeket. Szerencsére akad néhány olyan alkotás, ami egészen mást mutat.

A lufi kkal felszerelt ház Dél-Amerikába indul Fotó: IMDb

A Fel! című rajzfilmben a főhősök nem szépek, nem bátrak és nem hősiesek (persze ezeknek az ellenkezőjét sem állítjuk), mégis többet adnak, mint ha azok lennének. Adott egy öregúr, mogorva, magának való, bezárkózó. Az öregúr történetét hamar megismerjük visszatekintésekből – elveszítette feleségét, aki idősen, betegen halt meg, és akit mindennél jobban szeretett. Fiatalkori élményeik minden nap kísértik az öreget. Carl Fredricksen élete lepereg előttünk, közben szorul a torok, nedvesedik a szem, és legszívesebben megölelnénk a hajdan pilótai pályára vágyó, lelkes-szerelmes gyermeket, férfit, idősödő urat és gyászoló öregembert. A mindennel torkig levő öreg egyszer csak úgy dönt, léggömbszárnyon mégiscsak elutazik Dél-Amerikába, elrepíti házát, hogy legalább ez az álma megvalósuljon. Ám ebbe a sztoriba kéretlenül belekerül egy túl lelkes, hebrencs cserkészfi, aki először, és egész sokáig a bögyében van Carlnak, aztán később – mint ahogy előre sejthettük is – pont ő lesz az, aki meglátja az öreg megkeményedett szívét. Lesz még egy nagyon nyálas és szőrös kutya, és egy óriási gyagyás madár, akiket az öreg még Russelnél is jobban rühell. Ezek négyen még ízléses mennyiségű kalandot élnek meg együtt, aztán az akciók csapatépítő jellege és a csavarok következtében végül kenyérre kenhetővé válik az öreg Carl, és rájön arra, hogy a veszteségeket célszerű megpróbálni feldolgozni, a múlt sebeit pedig begyógyítani.

A Pixar tud jó animációs filmeket készíteni. Már a Toy Story, az Egy bogár élete és a Szörny Rt. is megérdemelte, hogy másfél órára újra gyermekek legyünk, de a Fel! talán még ezeket is letaszítja a trónról. Könnyfakasztó mese, hibátlan karakterek és szép történet. Semmi sallang.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!