Dunaújváros

2016.03.01. 19:12

Földek kalapács alatt

Dunaújváros –Kedden megkezdődött a„tavaszi” földárverezési szezon. Helyben nyugodt légkörben zajlott a licit.

Szabó Szabolcs

Megyénkben kedden reggel két helyszínen ismét megkezdődtek a„ Földet a gazdágnak” program keretében lebonyolított földárverések. Decemberben az ellenzéki pártok képviselői az ország több pontján is tiltakoztak a kormány földárverési programja ellen –bár számos párt képviselője is megjelent egy-egy árverési napon, Dunaújvárosban hasonló esemény nem történt. Munkatársunk délelőtt azt dokumentálhatta, hogy az árverés nyugodt hangulatban zajlott. Az első két tételben egy-egy Alap külterületén található földrészre licitáltak a gazdák, illetve képviselőik –sikeresen. Mint korábban megírtuk, Fejér megyében 410 darab önálló helyrajzi számon szereplő területet lehet majd elárverezni. Fontos kiemelni, hogy a nyertes jogot szerez arra, hogy a Nemzeti Földalappal adásvételi szerződést kössön, így szerezve földtulajdont.

Az árverésen értékesített földrészlet vonatkozásában az államot húsz éves visszavásárlási jog is illeti, továbbá ezen felül erre az időtartamra az ingatlant elidegenítési és terhelési tilalom terheli.

A decemberi árverésekhez hasonlóan a tavaszi szakaszban is a legtöbb esetben egy-két gazdálkodó licitál majd csak az állam által meghirdetett földterületekre – ezt tapasztalta munkatársunk a keddi nyitónapon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!