Dunaújváros

2015.10.25. 16:58

Egy újabb nagy lépés előtt a campus: dr. András István, a főiskola rektora az egyetemmé válásról és az új kihívásokról

Dunaújváros – Tizenöt éve működik önállóan a helyi főiskola, amely jövőre Dunaújvárosi Egyetemként folytathatja. A változásokról a Dunaújvárosi Főiskola rektorával, dr. András Istvánnak beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

Az intézményvezető a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjújában elmondta, a duális képzések tekintetében olyan modellt kívánnak kiépíteni, mint például az Audi a Győri Egyetemmel, vagy a Mercedes a Kecskeméti Főiskolával működtet közösen.

- Bizonyára sokan felkapták a fejüket: Dunaújvárosi Egyetem. Miért is fontos az intézmény számára, hogy 2016-tól már alkalmazott tudományok egyetemeként folytassák a munkát?

- Pár éve szerveztünk egy konferenciát, amelyen az alkalmazott tudományok egyetemének létjogosultságát próbáltuk igazolni, hiszen a nemzetközi felsőoktatási életben ez egy nagyon is jól és hasznosan működő kategória. Mindig is törekedtünk arra, hogy a nemzetközi színtéren is e kategória alapján azonosítsák partnereink a Dunaújvárosi Főiskolát. A jövő év elejétől már hivatalosan is használhatjuk az alkalmazott tudományok egyeteme megnevezést, amely újabb komoly nemzetközi lehetőségeket nyithat meg intézményünk számára. A törvény természetesen szigorúan szabályozza, mely feltételeknek kell megfelelni e kategóriához. Ezeken túl kiemelném a stabil és hosszú távon is fenntartható gazdálkodást, az oktatási és kutatási téren megvalósított fejlesztéseket. A külföldi hallgatók számára meghirdetett képzések színvonalát, valamint az erős és bővülő nemzetközi felsőoktatási kapcsolatrendszert.

- Mely oktatási-kutatási fejlesztéseket látja a legfontosabbnak?

- Három éve működik nálunk a HASIT (Hallgatói Sikeresség Támogatása) program, amely országos szinten is egyedülállóan, rendszerbe foglalva kínál megoldást a hallgatói lemorzsolódás problémájára. Az eredményeink jól alakulnak, átlagosan húsz százalékkal javult a hallgatók teljesítménye, egyes kritikus tárgyak esetében pedig 40-50 százalékkal. Büszkék vagyunk rá, hogy a HASIT felkeltette az illetékes tárca szakembereinek figyelmét, és struktúraátalakítási alapból külön is finanszíroznak egy pilot-projektet, melyet a hallgatói szervezetekkel, a Felsőoktatási Tanácsadó Testülettel és két másik felsőoktatási intézménnyel indítunk. A cél, hogy egy komplett megoldási csomagot és egy informatikai programot készítsünk el a jövő tanév elejére. E programot egy nemzetközi konferencián, Bécsben már be is mutatta oktatási és általános rektorhelyettesünk, Rajcsányi-Molnár Mónika. A fejlesztési elképzeléseink másik nagy pillére a duális képzéseink rendszere. E téren már megvannak szükséges szakmai és stratégiai együttműködéseink, és olyan hatékony képzési modellt szeretnénk felépíteni, mint amit például az Audi a Győri Egyetemmel, vagy a Mercedes a Kecskeméti Főiskolával működtet közösen. Stratégiai partnerségi megállapodást kötöttünk a közelmúltban a MÁV Zrt.-vel, és bízunk benne, hogy a 2016/2017-es tanévben már vasútüzemeltetési gépészmérnök duális szak is indulhat Dunaújvárosban. A műszaki-informatikai kutatásaink, fejlesztéseink külön fejezetet érdemelnek.

Dr. András István: A növekvő elvárásokat a jövőben kellő kitartással és szerénységgel kezeljük
Fotó: Ady Géza

- Említette, hogy az intézmény gazdasági helyzete stabil, mi a helyzet, az úgynevezett PPP-beruházás(ok) törlesztésével?

- A főiskola gazdálkodását az augusztusban távozó költségvetési főfelügyelő példaértékűnek minősítette, ezt az irányt a jövőben is tartani kívánjuk kancellár asszonnyal. Számos felsőoktatási intézmény számára jelent komoly terhet a PPP-beruházások törlesztése, bízunk benne, hogy a kormányzat a közeljövőben kivezeti/átvállalja e költségeket. További pozitívum, hogy a Bánki középiskola nyári beköltözése növelte az infrastruktúra kihasználtságát.

- Az egyetemmé váláshoz azonban még egy fontos zöld jelzés hiányzik, hiszen az Országgyűlésnek is szavaznia kell a felsőoktatási törvény módosításáról.

- A közelmúltban Cserna Gábor polgármester úrral közösen tárgyaltunk Palkovics László államtitkárral, aki támogatja elképzeléseinket. Bízunk benne, hogy az Országgyűlés is megszavazza a törvénymódosítást és január 1-jétől már Dunaújvárosi Egyetem néven működhetünk tovább. Hosszú út vezetett idáig, és sokan támogattak bennünket. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Cserna Gábor polgármester úrnak, a megye díszpolgárának dr. Dorkota Lajosnak, a térség országgyűlési képviselőjének dr. Galambos Dénesnek, dr. Simon László kormánymegbízottnak, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb, általános vezérigazgató-helyettesének Evgeny Tankhilevich-nek, Dávid Ilonának, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Endrei Katalinnak, az MVM Zrt. elnöki tanácsadójának, valamint Lee Sang Il úrnak, a Hankook Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának a főiskola érdekében tett erőfeszítéseikért. Köszönjük mindenkinek, aki vagy hivatalos nyilatkozattal, vagy egyszerűen rokonszenvvel segített. A Dunaújvárosi Főiskola tizenöt éve működhet önállóan, most pedig egy újabb nagy lépés előtt állunk. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a növekvő elvárásokat a jövőben kellő kitartással és szerénységgel kezeljük.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!