Dunaújváros

2014.12.17. 18:25

Brazíliai körúton jártak a főiskola oktatói

A főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi tanszékvezetője Dr. Horváth Miklós, valamint a termomechanikus vizsgálatokkal foglalkozó Gleeble laboratórium vezetője Bereczki Péter a brazíliai Sao Paolo városába mutatta be az újvárosi felsőoktatási intézményt.

Dr. Horváth Miklós és Bereczki Péter a Sao Paolo-i egyetem képviselőivel

A két szakember a hónap elején tért haza Brazíliából, élményeikről, tevékenységükről, tapasztalataikról kérdeztük őket:

- Részt vettünk a Sao Paolo-i Euro Pós kutatói és oktatási vásáron, ahol európai egyetemeknek kaptak lehetőséget arra, hogy a brazíliai diákokkal ismertessék képzéseiket. Két magyar egyetemmel együtt reklámoztuk a magyar műszaki oktatást és népszerűsítettük hazánkat. Kiutazásaink céljai között szerepelt még, hogy brazil egyetemekkel vegyük fel a kapcsolatot. Elsősorban azokat a felsőoktatási intézményeket kerestük meg, ahol a szervezet nyitott a hallgatói cserékre, oktatócserékre, és reménybeli kutatási együttműködésekre.

Jelenleg is jó kapcsolat fűzi a Dunaújvárosi Főiskolát Brazíliához, hiszen körülbelül 60 brazil diák koptatta eddig a helyi campus padjait az LLP Erasmus Program keretében 2005 és 2013 között. A főiskola hosszútávon gondolkodik a nemzetközi oktatás megvalósításában, ezért pályázatot nyújtott be az Erasmus+ programra, melyet el is nyert. Ez azt jelenti, hogy 2014 2020-ig Európán kívüli például latin-amerikai diákokat is fogadhatnak. Itt tartózkodásuk és képzésük minden költségét az Erasmus fedezi. Természetesen ez fordítva is működik: magyar diákok is lehetőséget kaphatnak külföldi tanulmányokra. Ehhez az intézmények között szükséges egy együttműködési megállapodás. Ennek előkészítése érdekében három brazil egyetemet is felkerestünk. Elsőként az Universidade Federal de Sao Paolo intézményének Sao José dos Campos városrészén található technológiai tagintézményébe látogattunk. Lehetőséget biztosítottak nekünk egy angol nyelvű előadás megtartására, ahol a diákok nagy érdeklődéssel kérdeztek a főiskolára való bejutás körülményeiről, tanulási lehetőségekről, valamint a magyarországi életről. Másodikként Sao Paolo első és legrégebbi egyetemének műszaki és technológiai campusába, Sao Bernardo városába látogattunk, hogy felkeltsük érdeklődésüket intézményünk széles képzési kínálata iránt. A harmadik helyen is nagy örömmel fogadtak bennünket, hiszen a Santo André településen még csak nyolc éve működő egyetem a nemzetközi kapcsolatait szeretné erősíteni és fejleszteni. Az esetleges hallgatócsere és kutatási együttműködés is szóba került. Az Euro Pós vásáron sok érdeklődőt vonzott kifejezetten a mi főiskolánk standja. Úgy gondoljuk, hogy főiskolánk megtette az első lépéseket. A Dunaújvárosban található színes képzési kínálat, a főiskola campusának felszereltsége, az oktatás minősége felveszi a versenyt más Európai országok intézményeivel, és persze itt kedvezőbb a megélhetés, és a lányok is szépe - mondta el Dr. Horváth Miklós tanszékvezető és Bereczki Péter kutatómérnök.



 

Címkék#főiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!