Dunaújváros

2014.04.08. 18:35

Egyszer volt egy erdei tornapálya

Dunaújváros - Ha lenne olyan cím, hogy a város legaktívabb civilje, akkor Orosz Csaba eséllyel pályázhatna rá. Íme...

Pekarek János

 

Egyszer volt egy erdei tornapálya a városban amit még azok is szívesen látogattak, akik (valamilyen rejtélyes okból) maguk nem sportoltak ott. Az erdő ma is szép magából a tornapályából viszont gyakorlatilag semmi nem maradt. Az állomások, a tornaszerek elpusztultak. Ám Orosz Csaba úgy gondolja, hogy egy kis összefogással rendbehozhatjuk!

Aligha tévedek, ha azt írom, hogy az erdei tornapálya a város egyik legszebb része. Volt. Ami azt illeti, a létesítményből az erdő ma is szemrevaló, hiszen a városi erdészet munkatársai rendszeresen gondozzák. Éppen a közeli hetekben írtunk arról, hogy több fát kivágtak azok közül, amelyek egy másik fa koronája alá szorultak, vagy olyan szorosan egyik társuk mellett nőttek, hogy akadályozták annak növekedését.

Ez eddig rendben is lenne. Szúnyogmentes időben szinte zavartalan, pihentető séta esik a tornapálya ösvényein. Szinte zavartalan... De csak szinte. Mivel a tornaszerek gyakorlatilag elpusztultak az évtizedek során, használhatatlanná váltak, maradványaikat elhordták, tönkretették. Így aztán fájó szívvel járja végig az ember az ösvényeket, legyenek bármilyen szépek is a fák. De nem sokáig lesz ez már így!

Orosz Csaba, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltóság parancsnoka ugyanis a testedzés elkötelezett híve s talán ezért, talán a város szeretete miatt fejébe vette, hogy újra életet lehel az erdei tornapályába, helyreállítva annak nem csak eredeti szépségét, hanem funkcióját is. Mégpedig úgy, hogy önként jelentkezőket várnak az erdei tornapályához akik a közösségi szolgálat jegyében felújítanák a sportszereket, a pálya egészét.

Természetesen a DVG erdészete ebben a legnagyobb partnerük. A szükségképpen kivágott akácfákból sok tornaszert ácsolnak munkatársai. A Hankook pénzzel segíti a kezdeményezést. A Ferroste fém elemeket készít a tornapályára, mégpedig pusztán az alapanyagok áráért.

Orosz Csaba ötletgazda

A kezdeményezés védnökének állt a dunaújvárosi kézilabda akadémia is: vezetője, Szemenyei István (nem mellesleg a Rudas középiskola igazgatója) felvetette, hogy minden városi sportegyesület vállalja el a tornapálya egy-egy állomásának támogatását: mégpedig úgy, hogy egy állomásnak egy élsportoló lesz a védnöke, aki arccal-névvel vállalja annak gondozását, népszerűsítését a város fiatalságának körében.

A városi szakközépiskolák is beszállnak a létesítmény felújításába, elsősorban munkaerővel. A diákok a közösségi munka jegyében (ami kötelező az érettségi letételéhez) dolgoznak majd rendszeresen az erdei tornapálya tisztántartásán, felújításán és karbantartásán. A DVG Zrt. salakot biztosít a munkálatokhoz, az ösvények újraburkolásához.

Az erdei tornapálya újraélesztésének első alkalma most szombaton, április 12-én délelőtt lesz. A szervezők reggel fél kilenctől déli fél egyig várják az önkénteseket. Az akció terve és részletei fent vannak a facebookon is, Orosz Csaba oldalán: akit érdekel a kezdeményezés, ott tájékozódhat a részletekről.

A szombati találkozások addig folytatódnak, míg el nem készül a pálya. Az első szombat a takarításé. Százhúsz szerszám van...

Alighanem minden városlakó lehangoltan konstatálja, ha valahol valami végletesen leromlik. Talán még azok is, akik (akarva, akaratlanul) hozzájárultak ehhez a romláshoz. Sokan vagyunk így de kevesekben van annyi energia, ötlet és szervezőkészség, hogy változtassanak a keserű állapotokban. Kevesekben van de szerencsére mindig, vagy legalábbis majdnem minden esetben akad ilyen ember. Ha nem előbb, akkor utóbb. Tiszteljük meg őket azzal, hogy melléjük, jobban mondva kezdeményezésük mellé állunk és támogatjuk őket! Miattunk is...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!