Dunaújváros

2012.10.24. 05:13

Munkás műszak a ''detoxban''

Dunaújváros – Egy átbulizott éjszaka, egy ismeretlen szer, a sokadik feles... Az eredmény: ébredés a kórház pszichiátriai osztályának detoxikálójában. Egyszeri vendégek és visszatérő páciensek.

Szabó Szabolcs

A mögöttünk hagyott hoszszú hétvége hétfőjének kora délutánján egy mentőautó gördül be a kórház pszichiátriai osztályának ambulanciája elé, mögötte egy rendőrautó, benne négy megtermett kékruhás – olykor elkél a segítség.

– Mindez sajnos gyakori, van aki az alkohol és egyéb tudatmódosítók hatására agresszív lesz, tör-zúz. Legutóbb egy százötven kilós férfi még a mentőautót is szétverte, mire beértek – mondja Jakabos Sára adjunktus, akit huszonnégy órás ügyelete alatt kérdeztünk arról, mi és miként történik a kórházi detoxikálóban, azaz a „kijózanítóban”. – A napi forgalom átlagosan 9-12 páciens, akik főként a túlzott alkoholfogyasztás miatt kerülnek a pszichiátriára, ahol gyógyszeres kezelés mellett 24 órát töltenek el. Természetesen rendre érkeznek olyanok is, akik gyógyszert vagy illegális kábítószert fogyasztanak, ám a fő problémát az ital jelenti. Sajnos, a pszichiátriai munka majd´ egyharmadát a kijózanítás emészti fel. Az érintettek egy része visszajáró, azaz többször megfordult már az osztályon, jelentős részük hajléktalan. Közülük van olyan – mondhatni – rendszeres vendégünk, akit heti 4-5 alkalommal hoznak be – ad gyorsjelentést a szakember, aki hozzáteszi: nők és férfiak közel azonos arányban kerülnek be a detoxikálóba.



A tizenhat év alatti fiatalokat pedig a gyermekosztályon helyezik el. – Aki egy céges buli, vagy egy baráti találkozó után kerül ide, az már ébredés után nagyon szégyelli a történteket. Jelentési kötelezettségünk nincs, így a munkaadó sem tudja meg, hogy az illető hol is töltötte az éjszakát. Sokakat azonban nem is érdekel. Aki már elvesztette családi kötelékeit és társadalmi kapcsolatait, annak szinte mindegy mi is lesz vele. A hozzánk kerülő hajléktalanok, magányosan élő idősek egy része sajnos ilyen. Nehéz olyan motivációt találni, ami az alkoholbetegségből kivezető úton segíthetne – teszi hozzá az adjunktus asszony, akire ügyelete alatt számos teendő vár. A beszélgetés végén épp konzíliumhoz kérték.



A sérültek a sürgősségi osztályon kezdik


Dr. Jakabos Sára (képünkön) kérdésünkre elmondta, sokakat fejés/ vagy végtag sérüléssel hoz be a mentő a riasztást követően. őket először a sürgősségi osztályon vizsgálják meg, majd ellátják sérüléseiket. A páciensek egy részét pedig mosdatni, fürdetni kell. Elhasznált ruháik helyett – gyűjtésből – újat kapnak. Korábban a detoxikációs ellátásért 3000 forintot számoltak fel – ma ez térítésmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!