Dunaújváros

2012.09.18. 15:41

Segély: az utalvány drágább megoldás - marad a pénz?

Dunaújváros - A szociális törvény alapján az önkormányzat Erzsébet-utalványban is kiadhatja a rendszeres szociális segély egy részét. Viszont ez drága lenne...

Körmendi Erzsébet

Az önkormányzat szociális osztályának munkatársai kiszámolták, mennyibe kerülne, ha élne a város a törvény adta lehetőséggel, és a rendszeres szociális segély egy részét  természetben adná ki.
A jogszabályok szerint a szociális segély minimuma  1000 forint, a plafon pedig 42 ezer 326 forint havonta. A városban 161-en kapnak ilyen támogatást, többségük  a 20 ezer és 25 ezer 650 forintos segélyezési sávba esik. A városnak 780 ezer forint értékben kellene utalványt rendelnie havonta. Az utalvány kiszállítását 21 napos határidővel vállalja a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, ezért első alkalommal két havit lenne célszerű rendelni, ami több mint 1,6 millió forintos terhet jelentene egy összegben. De nem ez a legnagyobb baj. Az utalványok őrzésének szigorú szabályai vannak, ezeknek a városházán csak a  házipénztár felel meg. Ha ott, személyesen  vehetnék át az ügyfelek a bónt, akkor  külön pénztári napot kellene bevezetni, mert 160-170 ügyfelet kellene kiszolgálni. A  postai kézbesítés sem  olcsó: boríték, tértivevény, hivatalos irat költség, értéknyilvánítás és kézbesítés havi 112 ezer 857 forint plusz költséget jelentene.
Az ügyfél sem biztos, hogy örülne az utalványnak, amire csak élelmiszert vásárolhat, de   nem fizetheti vele a rezsit, a háztartási kiadásokat. Mindenki jobban járna, ha maradna a készpénzes segély - a közgyűlés elé is ez a javaslat kerül csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!