Dunaújváros

2012.09.10. 05:53

Nem csupán Neptun kódok: versenyképes szaktudás a cél

Dunaújváros – Szombaton letették hallgatói esküjüket a helyi felsőoktatási intézmény első éves hallgatói.

Szabó Szabolcs

Rektori, polgármesteri és kormánybiztosi útravalóval is gyarapodhattak a Dunaújvárosi Főiskola szombati ünnepélyes tanévnyitóján résztvevő hallgatók. A felszólalók mindegyike kiemelte, a helyi campus célja, hogy minél hamarabb elérje az alkalmazott tudományok főiskolája státuszt. Ehhez az infrastruktúra adott, a főiskola pedig azon lesz, hogy versenyképes tudást adjon az itt tanulóknak, akiktől elkötelezett munkát várnak a jövőben is. Az őszi szemeszterben 3700 hallgató kezdi meg tanulmányait, közülük 770-en elsőéves gólyaként.


Kreatív és motivált hallgatóinak ajánlott szövetséget a Dunaújvárosi Főiskola nyáron hivatalba lépett új rektora, dr. András István. Helyzet- és jövőkép a szombati tanévnyitóról.

– Szövetséget ajánlok minden egyes hallgatónknak, hogy versenyképes tudást szerezzen a Dunaújvárosi Főiskolán a meghatározott képzési idő alatt. Mindehhez elszánt és kreatívan gondolkozó diákok kellenek. A célunk közös, egyfelől javulnak az intézmény statisztikai mutatói, másrészt a hallgatók komoly szaktudással léphetnek ki a munkaerőpiacra – fogalmazott a főiskola szombati tanévnyitó ünnepségén dr. András István, az intézmény nyáron hivatalba lépett új rektora, aki kitért a campus jelenlegi helyzetére is.

Mint elmondta, sokan szeretnének ilyen „vidékiek” lenni, mint a dunaújvárosi campus, amely négy régió metszéspontjában található, bő fél órára Budapesttől. Az utóbbi években jelentős infrastruktúrafejlesztés valósult meg. Ennek köszönhetően színvonalas oktatási terek és kutatási laborok várják a hallgatókat. Mindezek mellett a főiskola nem veszítette el családias-közösségi hangulatát: a hallgató itt nem csupán egy Neptun (egységes tanulmányi rendszer) kód – hangsúlyozta a rektor, aki a jövővel kapcsolatban leszögezte: az intézmény célja, hogy az alkalmazott kutatások főiskolájává váljon.



Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a térségben működő nagy- és középvállalatokkal szoros, napi kapcsolat alakuljon ki. Éppen ezért, a közeljövőben megalakult majd egy Business board fórum, amely a helyi önkormányzat és a vállalatok bevonásával segítheti a főiskola munkáját. Az új hallgatók fogadalomtétele után Cserna Gábor polgármester is köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit. A városvezető kiemelte, hogy a főiskola és a város érdeke is az, hogy egy jó felsőoktatási intézmény működjön helyben. A tanévnyitón megjelent hallgatókat, szülőket és oktatókat levélben üdvözölte dr. Dorkota Lajos kormánybiztos is.

Az ünnepi szenátusi ülés keretében köszöntötték a főiskola olimpikonjait: Szücs Gagriellát és Menczinger Katát, a Londonban negyedik helyen végzett női pólócsapat tagjait, valamint az úszó Takács Krisztiánt, aki a tizenkettedik helyen ért célba sprinterszámában. Zárásként pedig a Köztársasági ösztöndíjban részesült hallgatók vehették át okleveleiket: Pál Margaréta andragógia szakos, Prohászka Tivadar és Princz László Tamás gépészmérnök szakos, Redváncz Vivien kommunikáció és médiatudomány szakos, Stircz Rita Julianna gazdálkodási és menedzsment szakos, Veres Balázs gazdaságinformatikus, valamint Vidáné Varga Tímea andragógia szakos hallgatók érdemelték ki a támogatást. A kötelezők után már kötetlenebb programok várták a hallgatókat és az oktatókat, akik egy közös bográcsozással építhették a híres/ hírhedt tanár-diák kapcsolatrendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!