Dunaföldvár

2016.02.28. 19:09

Bevezetés a sajtkészítés ízes világába

Dunaföldvár - Nem minden sajt, amit e névvel teszünk kosarunkba a mindennapi vásárláskor. Reményt adhat, hogy van választék - csak egy kis tudatosság kell!

Szabó Szabolcs

„De mi van akkor, ha Mari már nincs?" - tette fel a kérdést a Hegedűs Imre sajtmester előadásán a közönség egy vidám hangulatban lévő tagja. Felvetése pedig jogosnak tűnt. Hegedűs sajtmester épp egy egy legénybúcsúra/esküvőre készített 30 kilós sajtkölteményről beszélt hallgatóságának, amelybe a fent említett menyasszony neve is „belevésetett". Az előadó természetesen a megoldással is előállt: lehet, hogy Mari már a múlté, de az egy éven át gondos szakmaisággal érlelt sajtba bátran meg lehet bízni... Tartós!

Hegedűs Imre évtizedek óta a tejágazatban dolgozik, kiváló kézműves sajtokat készít és lelkes szervező és érdekvédő munkát végez annak érdekében, hogy bemutassa, népszerűsítse az itthon, hazai alapanyagból és szakértelemmel készült minőségi kézműves sajtokat.

Némi tejszámtan: hazánkban közel 1,4 milliárd kilogramm tejet termelnek. Ez nagyjából fedné is hazai fogyasztást, ám mintegy 400 millió kilót nyerstejként exportálunk, mindennek jelentős részét vissza is vásároljuk, immáron feldolgozott termékként. A hazai tejtermelés mindössze egy százalékából készül családi jellegű gazdaságokban profi kézműves sajttermék. A világ sajt nagyfogyasztó országaiban, mindez 8-10 százalék.

A hazai sajtmesterek évek óta dolgoznak már egy, Magyarországot lefedő sajtút hálózat létrehozásán. Mint az előadó hangsúlyozta, a jelenlegi eredmények már bizakodásra adhat okot, ám még bőven van mit tenni e téren is. A hazai sajtfogyasztás nagyban behatárolja a fogyasztók pénztárcája. Hegedűs szerint azonban érdemes nem pusztán csak a árcímkéket nézni.

Egy tisztességes sajt előállításához 10-11 liter nyers, zsíros tejre van szükség (lásd pl: trappista), ha hozzávesszük ehhez a további költségeket - munkabér, szállítás, logisztika, a termelő és az eladó minimális árrése - akkor már bőven két-három ezer forintnál járunk. A kézműves sajtok azonban jóval szárazanyagtartalommal és tápanyaggal bírnak, mint számos sajtnak becézett termék.

Hegedűs előadásában mindenkit arra bíztatott, ha teheti szavazzon bizalmat a hazai sajtmesterek által készített termékeknek. Sőt, akár otthon is megpróbálkozhatunk a sajtkészítéssel, hiszen izgalmas és munkás kalandba fog, aki „sajtos" útra lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!