Dunaföldvár

2015.02.08. 15:50

Biztonságossá tett partfal

Dunaföldvár - Befejeződött a Kálvária-hegyen a partfal-stabilizáció II. üteme. A 400 millió forintos munkálatok eredményeként biztonságosabb, szebb lett a domboldal, egyben lehetővé vált, hogy a hegy értékeit hasznosítsák, megmutassák a nagyvilágnak.

Gallai Péter

A város legmagasabb löszdombján, a Kálvária-hegyen az elmúlt évtizedekben többször történt partfalcsúszás, a 70-es évek végén építési tilalmat rendeltek el a löszomlás miatt. A terület komplex rendezésének első üteme pályázati forrásból 2011 decemberében fejeződött be. A 360 millió forintos beruházás keretében 17 támfalat építettek, illetve erősítettek meg közel fél kilométer hosszban. Ezen felül utakat újítottak meg, vápás vízelvezetőt, valamint vasbeton csapadékcsatornát létesítettek.

Messziről a legszembetűnőbbek a sárgára színezett támfalak, de a több évig tartó fejlesztés részeként nem csak ezek épültek meg
Fotó: Zs. E.

Ám ezzel csak a terület egy részét sikerült biztonságosabbá tenni, azonban egy újabb, ezúttal 400 millió forint - ebből 381 millió vissza nem térítendő uniós forrás - összértékű pályázat elnyerésével rövid időn belül elkezdődhetett a folytatás, a második ütem kivitelezése 2013. novemberében rajtolt. az érdemi munkálatai pedig tavaly decemberben értek véget. A beruházás eredményeként 17 új támfal épült, több mint 380 méter hosszban. A Felső Kálvária, az Alsó Kálvária és a Tabán utcákban vápás vízelvezetők épültek, melyek a hegy vizét hivatottak levezetni.

A Kálvária komplex partfal stabilizáció és vízrendezés pályázat alapvető célja volt a terület természeti, épített környezeti értékeinek védelme, a környezetbiztonság növelése, a település értékeinek, a köztulajdonban lévő létesítményeinek védelme a partfal stabilizációjával, az omlás- és csúszásveszély kockázatának csökkentésével. A városszerkezeten belüli kiemelt elhelyezkedés, a kegyeleti és turisztikai igények is mind a fejlesztés szükségszerűségét támasztották alá.

Lajkó Andor, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője lapunknak elmondta: a munkákban három hónapos csúszás volt a régészeti feltárás során talált leletmentés végett, de a sok csapadék is okozott gondot a kivitelezőnek.

- A korábbi károsodások egyik fő oka a felszíni vízelvezetés megoldatlansága volt, emellett a sok használaton kívüli, illetve feledésbe merült pince is problémákat okozott. Így ezeket is feltárták és betömedélték. Ezzel a Kálvárián befejeződtek a munkák, a sorban a következő feladat a Duna parti Hősök tere lenne, ahol az elmúlt évtizedekben ugyan történtek rézsűzések, de ennek ellenére voltak kisebb leszakadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!