Nahid és a Pársz

2021.06.24. 17:36

Sikertelenül próbált Irán műholdat pályára állítani

A Pentagon szerint június közepén kíséreltek meg pályára állítani egy műholdat.

IRAN - FEBRUARY 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "IRANIAN DEFENSE MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A photo shows the launching of Iran's newest satellite-carrier, called "Zuljanah," in Iran on February 01, 2021. Iran has tested a new satellite-carrier called "Zuljanah," with an engine that can run on solid and liquid fuels. Iranian Defense Ministry/Handout / Anadolu Agency (Photo by Iranian Defense Ministry/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az amerikai védelmi minisztérium műholdfelvételeiből, amelyek az iráni fővárostól, Teherántól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő Szemnan űrközpontról készültek, úgy tűnik, hogy Irán újabb műholdindítást tervez.

The Pentagon was watching as Iran attempted, and failed, to launch yet another satellite into orbit earlier this month, multiple defense officials tell CNN https://t.co/41yNFMUVBa

Az amerikai űrparancsnokságnak tudomása van egy iráni rakéta sikertelen indításáról,

amely június 12-én kora reggel történt – számolt be Uriah Orland alezredes, a Pentagon szóvivője közleményében, megerősítve egyben a CNN amerikai hírtelevízió értesüléseit is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az előző iráni rakétaindítás 2020 áprilisában történt, amikor Teherán pályára állította a Núr-1 mikroműholdat, amelyet az amerikai hadsereg továbbra is figyelemmel kísér. Az objektummal kapcsolatos folyamatos megfigyelések azt mutatják, hogy

az űreszköz irányíthatatlan és nem működőképes.

A CNN szerint, amely a Middlebury-i Kaliforniai Egyetem szakértőire hivatkozik, az elmúlt napokban megnövekedett aktivitás az iráni Szemnan űrközpontban arra utal, hogy egy újabb indítási kísérlet van készülőben.

A kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat által június 19-én és 20-án készült képeken üzemanyagtartályok, szállítójárművek és egy mobil platform látható az űrközpontban.

Teherán cáfolta a június 12-i indítás meghiúsulását.

„A kommunikációs minisztérium két műholdja, a Nahid és a Pársz az iráni űrügynökség irányítása alatt állnak” – idézte Mohammad Dzsavád Azari Dzsaromi iráni távközlési minisztert szerdán az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Borítóképünkön Irán legújabb műholdas hordozórakétája, a Zuljanah

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!