Járvány

2021.04.18. 06:00

Brutálisan nő a világ legnagyobb chipgyártójának profitja

Minden várakozást felülmúlt a félvezetőgyártó Taiwan Semiconductor negyedéves nyeresége.

Forrás: Shutterstock

A chipgyártás egyike annak a kevés iparágnak, amelynek hasznot hozott az egész világot letaroló koronavírus-járvány.

Az otthonaikba kényszerülő emberek közül ugyanis sokkal többen vásároltak prémium kategóriás számítástechnikai eszközöket, a vállalatok pedig igyekeztek nagyobb sávszélességet biztosítani a távmunkában dolgozók számára.

A TSMC korszerű lapkáit használják az olyan csúcstechnológiát képviselő okostelefonokban, mint például az Apple legújabb modellje, az 5G képes iPhone 12,

s grafikus chipeket és mesterséges intelligenciát kiszolgáló chipeket is gyárt a vállalat.

A cég közölte, hogy minden tőle telhetőt megtesz termelésének a növelésére, hogy mérsékelje a globálisan jelentkező chiphiányt, de úgy véli, hogy a deficit jövőre is fennmarad.

Adózott eredményük 19 százalékkal, 139,7 milliárd tajvani dollárra (4,93 milliárd dollár) nőtt: elemzők 134,01 milliárd tajvani dolláros profitra számítottak.

A TSMC bevétele 25,4 százalékkal rekordszintre, 12,92 milliárd dollárra emelkedett,

összhangban a cég 12,7-13 milliárd dollár közötti bevételvárakozásával. A folyó negyedévre a tajvani cég 12,9-13,2 milliárd dolláros bevétellel számol.

A napokban hozta nyilvánosságra a félvezetők gyártóit tömörítő szövetség, a SIA, hogy februárban 39,6 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 14,7 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 34,5 milliárd dollárt. A januári értékesítés 40,01 milliárd dollár volt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!