Járvány

2021.03.09. 09:33

Már árusítják a koronavírus elleni vakcinákat a darkneten

Jelenleg 250–1200 dollár közötti áron lehet vásárolni. Az-e, aminek mondják?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mivel a történelem egyik, ha nem „a” legnagyobb és legkomplexebb oltási kampánya zajlik az egész világon, ezért nem meglepő, hogy a darkneten igyekeznek hasznot húzni a folyamatból.

A Kaspersky kutatói 15 különféle piacot vizsgáltak meg a darkneten, és a Kdaily oldaluk szerint

három ismert koronavírus-vakcinára találtak ajánlatokat:

a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményeire. Olyan eladókat is találtak, akik nem ellenőrzött forrásból származó „COVID19” vakcinákat kínáltak eladásra.

Fotó: Kaspersky

A darkweben hirdetett vakcinák.

Fotó: Kaspersky

Az eladók zöme Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból kínálta portékáját, egy-egy dózis ára pedig a 250–1200 dollár közötti sávban mozgott, vagyis átlagosan 500 dollárt kértek egy adagért. A kommunikáció titkosított üzenetküldő alkalmazásokon, például a Wickren és a Telegramon keresztül zajlott, az áru ellenértékét pedig kriptovalutában, elsősorban bitcoinban kérték megfizetni.

A feketepiaci eladók zöme mintegy 100–500 tranzakciót hajtott végre, ami azt mutatja, hogy valóban eladtak valamit, de

az továbbra sem világos, hogy mit is vettek valójában a darknetet használók.

A Kaspersky szakemberei számára elérhető információk alapján lehetetlen megmondani, hogy az online eladásra kínált vakcinadózisok közül mennyi a tényleges vakcina (hiszen számos egészségügyi létesítményben maradtak maradék dózisok), és hogy mennyi az ajánlatok között a csalás.

Nagyon valószínű, hogy akik tényleg kaptak valamit a postán, azok sem hatékony, igazi vakcinát kaptak. De még ennél is fontosabb, hogy az ilyen vakcinák beszerzése illegális.

„A darkneten szinte bármi megtalálható, nem meglepő tehát, hogy az ottani eladók ki akarják aknázni az oltási kampányt. Az elmúlt évben rengeteg olyan csalást kíséreltek meg, amelyhez a COVID-témát használták fel, és ezek nagy része sikeres is volt. Jelenleg az emberek nem csak vakcinákat árulnak, hanem oltási igazolványokat is, amelyek a szabad utazást segítik elő. Fontos, hogy a felhasználók óvatosan kezeljenek minden világjárványhoz kapcsolódó „remek üzletet”, és persze sosem jó ötlet a darknetről vakcinát vásárolni” – fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

A Kaspersky szakemberei mindenkinek azt tanácsolják, hogy

• Soha ne vegyen termékeket – vakcinákat se – a darkneten.

• Ha a koronavírushoz kapcsolódó hirdetést lát, mindig gondosan vizsgálja meg a felkeresett weboldal URL-jét. Ha csak egy betű is oda nem illőnek tűnik, vagy ha a szokásos .com végződést .com.tk végződésre vagy valami hasonlóra cserélték, akkor az ösztöneinek azt kell súgniuk, hogy adathalászatról van szó. Soha ne adjon meg személyes adatokat egy ilyen oldalon.

• Figyeljen oda a nyelvhelyességre és az elrendezésre a felkeresett weboldalakon és a kapott e-mailekben egyaránt. Ha valami adathalászatnak néz ki, az nagy valószínűséggel az is.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!