A DH EGYPERCESE

2018.10.27. 11:00

Gyalogos tempó

Várkonyi Zsolt

Kiskunlacháza, 2017. október 16. Gyalogosérzékelő vészfékezővel felszerelt autó a Bosch csoport autótechnológiai bemutatóján a kiskunlacházi repülőtéren 2017. október 16-án.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Illyés Tibor

Többször foglalkoztunk már a közlekedési morállal. A legtöbben saját szemüvegükön keresztül szemlélik ezt. Többnyire attól függően, hogy általuk vezetett autóban vagy más motorizált eszközön utaznak-e, esetleg kerékpáron vagy épp gyalogosan közlekednek. Aztán az sem elhanyagolható szempont, hogy a zebrán az úttesten haladva valamilyen gépjárművel, vagy arra merőlegesen „kocogva” kelünk át. És ugye ez utóbbi esetben a tempó sem mindegy. Nem egyszer hozza ki a volán mögött ülőkből, nota bene belőlünk is a „legrosszabb énünket” az a szituáció, amikor a zebrán átkelő lények nem az általunk elképzelt sebességgel haladnak át az úttest erre kijelölt részén. Persze összeszorul a szívünk, amikor idős emberek a legnagyobb igyekezetük ellenére is csak a maguk lassú tempójában képesek átkelni az út egyik oldaláról a másikra. Ők azok, akik egy kézmozdulattal, egy fejbólintással meg is köszönik a türelmet, mintegy tükröt tartva elénk, türelmetlen autósok elé. Aztán vannak a „fiatal vagy fiatalos szőkék”, akik egyik kezükben az okostelefonnal rátapadva a fejükre, másik kezükben egy házi kedvenc pórázával, ami végén – hasonló tempóban a póráz másik végén fellelhető gazdájukkal – rendre egy kiskutyus lépdel. Nos, ők azok, akik idős eleinkkel hasonló tempóban kelnek át a zebrán, eközben nagy ívben letojva a rájuk váró autósokat, motorosokat. Ugye önök is voltak már hasonló helyzetben. Bár a tempó ugyanaz, de micsoda különbség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!