A DH egypercese

2016.08.09. 20:21

Átokkal a síron át

Ezüst és arany lamellákba vésett varázsszövegeket tartalmazó, csaknem 2000 éves amulettekre bukkantak régészek Szerbia délkeleti részén, Kostolac mellett, a Duna jobb partján fekvő egykori római városban, Viminaciumban egy temetkezési helyen - olvasom a hírek között és meglepődöm.

Balla Tibor

No nem a hír tartalmán, hanem azon, hogy miért nem lepődtem meg. Ugyanis a varázsszövegek többsége ártó célzatú, megkötő átkokat tartalmaz. Jó, persze bajelhárító vagy gyógyító szövegeket is írtak az amulettekre, de legtöbbször az idő előtt elhalálozott vagy erőszakos halált halt emberekkel együtt temették el, hogy a jóindulatú isteneknek üzenjenek az arany és az ezüst lamellára írt szövegekkel.

A tudósokat meglepte az egyedi felfedezés, amilyenre még nem volt példa az ókori Róma területén, de engem furcsamód cseppet sem lepett meg. Ha ma szokás lenne az efféle üzengetés a felsőbb hatalomnak, akkor bizony lehet, hogy a koporsóvivőnek nehéz dolga lenne. Pedig annyi jó van a világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!