A DH egypercese

2014.11.03. 19:32

Ami nem foszt meg

Szociális gondozó akar lenni a 63 éves Bene László, akit jól (túlságosan is jól) ismer az újságolvasó közönség. Ő volt az, aki 1992-ben társával az azóta a börtönben öngyilkos lett Donászi Aladárral együtt pénzszállítót ölt meg a budai Skálánál, illetve két vadászt is megöltek Székesfehérvár mellett.

Pekarek János

Bene május közepén szabadult volna a börtönből: az életfogytiglani büntetését felülvizsgáló bíróság azonban úgy találta, hogy nem bánta meg kellően tettét. Ezért még két évet biztosan rácsok mögött marad. Lehet, hogy többet is.

Ez az eset nyilván újra felszítja a halálbüntetésről és a tényleges életfogytiglani büntetésről szóló, végeérhetetlen vitákat.

Különösen, hogy az európai bíróság arra kötelezte Magyarországot, vizsgálja felül a tényleges életfogytiglant, mert az emberellenes: senkit nem lehet megfosztani a szabadlábra kerülés elméleti lehetőségétől.

Nem megyek bele a részletekbe. Csak felvetem, hogy az Egyesült Államokban nem ritka a száz, kétszáz éves börtönbüntetés. Az nem foszt meg semmitől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!