Másfél évig támogatják azt, aki otthonától távol vállal el egy állást

Fejér megye - Október elsejétől akár másfél évre is lakhatási támogatást kaphatnak azok, akik heti 20 órát elérő vagy közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkeznek otthonuktól 100 kilométernél messzebb vagy napi hat órát emésztene fel munkába járásuk.

Klecska Ernő

Lakhatási támogatást az igényelhet, akit a kirendeltség legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, vagy a pályakezdő álláskereső, a nyilvántartási időtartamot nem kell vizsgálni, esetleg a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállaló, azonban az ő esetében sem vizsgálandó a nyilvántartási időtartam  tájékoztatott Buday Attila, a Fejér megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója. 
 

A lakhatási támogatás vissza nem térítendő támogatás. Mértéke ugyanazon lakóingatlanra vonatkozóan  1 fő esetében  az első hat hónapban 100, a második hat hónapban a 60, a harmadik hat hónapban a 40 ezer forintot nem haladhatja meg havonként. Ez az összeg két közeli hozzátartozó vonatkozásában 150, 90 és 60 ezer forint, ha az ingatlant két közeli hozzátartozó veszi igénybe, és a támogatás feltételeinek mind a két közeli hozzátartozó megfelel. A támogatási formát csak abban az esetben lehet igénybe venni, ha a két hozzátartozó egy időben igényli a támogatást, és egy időben költözik a bérelt ingatlanba. Az összeg a 200, 120 és 80 ezer forintot nem haladhatja meg, ha az ingatlant 3 vagy több olyan személy veszi igénybe, aki a támogatás feltételeinek megfelel.
 
A támogatás 18 hónap időtartamra adható, összege fix, hathavonta változó, megállapítása több feltételhez kötött. Az kaphatja, aki olyan munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt létesít legalább 6 hónapra, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta  tömegközlekedési eszközzel   történő oda- és visszautazás ideje 6 órát meghaladja, érvényes munkaszerződéssel vagy kinevezéssel igazolja a foglalkoztatás létrejöttét, amely munkaszerződés tartalmazza a munkavégzés helyét is. Feltétel az is, hogy az igénylő ne rendelkezzen lakóingatlannal a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 100 kilométert, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a hat órát. Az kérheti, akinek az utolsó munkahelye nem a munkavégzés helye szerinti településen, továbbá nem annál a foglalkoztatónál volt, amellyel munkaviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt létesít, lakhatását a munkavégzés helyén, vagy az előbbi feltételeknek megfelelő településen bérleti jogviszony létesítésével kívánja megoldani és aki nem részesül, a kérelem időpontjában más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban, s havi bruttó bérjövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 300 százalékát.
 
A kérelmeket a foglalkoztatás megkezdését megelőzően a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen lehet leadni - hívta fel a figyelmet a megyei munkaügyi központ igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!