Kátyúháború - Sziszifuszi munkát végeznek az útkarbantartók

Dunaújváros - Örök visszatérő probléma és beszédtéma a kátyúk kérdése, tudjuk, látjuk, hogy szélmalomharcnak tűnik ezek eltüntetése.

Gallai Péter

A város által tavaly kiírt pályázaton a HBG-T Építőipari Kft. nyerte el a kis és nagy felületű útjavításokat a város belterületein. Kátyúkról, utakról kérdeztük a cég ügyvezetőjét, Hegelsberger Ferencet.
- A közbeszerzés kiírása után 2011 októberétől tizenkét hónapra szólt a munka - mondta a megbízásról az ügyvezető. 


- A dokumentumok kiállítása azonban csúszott, emiatt csak novemberben kezdhettük a munkát. A szerződés szerint - amelyen egyébként még akkor sem volt aláírás - a javítás megrendelését hét nappal korábban kell nekünk megküldeni. Mindezt csak a tények miatt mondom,  sajnos az nem működik, hogy ideszólnak nekünk délelőtt: két lyuk van itt és ott, menjünk azonnal és estére már legyen betömve. Télen például egy hét amíg felfűtjük a rendszert, mondjuk három tonna anyaggal, miközben a gép kétszáznegyvenet tud óránként. Plusz nyolc fok alatt meleg aszfaltot nem is lehet használni, a hideg pedig jó, ha kibír egy telet. Nem tudunk két autóval a kapuban állva várni a riasztásra, hogy rögtön induljunk. Persze, mi sem vagyunk angyalok és hibátlanok, de ha mi is toleranciát, megértést tanúsítunk bizonyos dolgokban a megrendelő felé, ez fordítottan is működhetne. Egyébként a téli gondokra találtuk ki, hogy nyolc centi vastag térkövet teszünk a gödrökbe, amit tavasszal felszedettek velünk,  pedig szerintem  működő megoldás volt.
- A város úthálózata olyan mértékben elhasználódott, hogy a toldozás-foltozás már  nem sokat segít. Ideiglenes megoldást persze lehet találni a problémákra, de a  Vasmű út például  hosszában el van repedve - nem ilyen forgalomra tervezték!  Félő, hogy télen felborulhat több útszakasz, a megoldást a teljes burkolat esetenként alappal együtt történő cseréje jelentené...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!