Tort ült a falu Vértesacsán

Vértesacsa - Úgy gondolták az önkormányzati képviselők, hogy lemondanak tiszteletdíjukról és megvendégelik az egész falut.

Tihanyi Tamás

Három, nagyjából 120 kilós disznó látta az ötlet kárát: szombaton kora reggel megpecsételődött a sorsuk. A három disznót három böllér segítőivel  háromféle képpen dolgozta fel, eltérő volt a készített ételek fűszerezése is: leegyszerűsítve azt  mondhatjuk, hogy jobbnál jobb pecsenyék, hurkák, kolbászok  készültek. És ne feledkezzünk el a levesekről sem, mert  kitűnő orja-  és böllérleves került az asztalra, utóbbi sváb hagyomány szerint. Elhozták boraikat és pálinkáikat a gazdák, így helyi itókával lehetett lekísérni a falatokat. Az iskola udvarán sátrat állítottak, mellette lovas szánkó parkolt.

Kovács Zoltán polgármester lapunknak elmondta: összefogott a település a nap sikere érdekében. A civil szervezetek, közöttük a nyugdíjasok, a tűzoltók, Bognár Sándor vezetésével az agrárszövetkezet, és a német nemzetiségi önkormányzat  is hozzátette a rendezvényhez azt, amit kellett. A településvezető szerint fontos hangsúlyozni annak a  jelentőségét, hogy az emberek újra felfedezik maguknak hagyományaikat, s talán ismét megtanulják az önállóságot. Régen ugyanis természetes volt, ha levágtak és feldolgoztak egy disznót, ez azonban ma már faluhelyen egyre ritkább. Sok gyerek  (sőt, egy két felnőtt is) szombaton vett részt életében először disznóölésen.

Annak ellenére, hogy reggel  mínusz húsz fok várta a tor résztvevőit,  sokan kitartottak az esti jótékonysági bálig, amelynek bevétele az iskola alapítványát segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!