Csak szelektíven, és bele!

Dunaújváros - Vigyázat, túlméretes közhely: szemetes a város. Sokan azt gondolják, csak mert az utcán szétdobáljuk - pedig sok hulladékot épp a szemetesek mellől fúj szét a városban a szél.

Boda András

Számos szelektív hulladékgyűjtő sziget van a városban  ezek arra szolgál(ná)nak, hogy a szelektíven válogatott szemetet beléjük dobálja a lakosság. Az egyik gond a PET-palackokkal adódik: sajnos nem mindenki tapossa laposra ezeket, pedig akkor nagyságrendekkel több férne belőlük a tárolóba. A közelmúltban önkormányzati ötletként vetődött fel, hogy PET-préseket szerelnének fel a szigetek mellé  hogy ez a kezdeményezés hol tart, arról a Dunanett Kft.-hez nem futott be információ: mondta el lapunknak Neszmélyi Loránd, a cég ügyvezetője. Aki azt is hozzátette: más városok tapasztalatait figyelembe véve nem fűz túl nagy reményeket a prések felszereléséhez  azzal a módszerrel csak még tovább tart a PET-palackok lerakása, márpedig legtöbbször a taposás is azért marad el, mert nagyon sietünk. A szemléleten kéne változtatni  munkát, költséget, meg egy csomó szél hordta szemetet spórolhatnánk meg: értsük meg jól, magunknak.

Ennél is nagyobb gond, hogy a szelektív szigeteket sokan szemétlerakatnak tekintik  a város több pontján  vannak olyan szigetek, amik mellé a világ legtermészetesebb módján rakják le a háztartási hulladékot a polgártársak. Nem keveset: úgyis elbírja a teherautó, talán valami ilyesmit gondolhatnak.

Nos, a teherautó, pláne a szelektívhez való, erre alkalmatlan  s a szemetesek mellé rakott hulladékot amúgy sem viszi el a Dunanett (a szél annál inkább): mielőtt szidni kezdenék a céget, gondolják csak végig az egészet jól...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!